Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Dieta wegetariańska i wegańska – gdzie szukać składników niedoborowych
Diety roślinne zyskują w ostatnim czasie w Polsce coraz większą popularność, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest niezaprzeczalny. Należy jednak pamiętać, aby przygotowując posiłki bazujące na produktach roślinnych zwrócić uwagę na odpowiednią podaż składników odżywczych w całodziennej diecie.
Dieta fleksitariańska w praktyce
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat dieta roślinna stała się obiektem zainteresowania zarówno naukowców jak i konsumentów. Liczne badania i doniesienia naukowe o korzystnym wpływie roślinnego sposobu odżywiania na zdrowie i środowisko, a także ciekawość konsumentów sprawiają, że dieta roślinna staje się coraz bardziej popularnym modelem odżywiania.
Mały strączek – duża moc!
Mimo rosnącej popularności diet roślinnych, nasiona roślin strączkowych cały czas są mało docenianym produktem. Według danych GUS średnie spożycie warzyw suszonych i pozostałych przetworów warzywnych, w tym nasion roślin strączkowych, przez statystycznego Polaka wynosiło w 2018 roku 0,96 kg/rok, czyli zaledwie 18g na tydzień. Najwyższy czas to zmienić! Nie tylko z uwagi na walory zdrowotne nasion roślin strączkowych ale także na środowisko naturalne.
Dieta i menopauza
W okresie około menopauzalnym i po menopauzie zauważamy bardzo często, że zmienia się nasze ciało, zwiększa się obwód pasa, przybywa kilogramów w okolicy brzucha. Często pacjentki mówią, że tyją „od powietrza”. Martwią się, że źle się odżywiają. Nie jest to jednak często ich winą, w wielu przypadkach wpływ na sytuację mają zachodzące w tym okresie zmiany hormonalne.
Co zrobić, aby ograniczyć podjadanie?
To, ile zjadamy nie zależy tylko od naszego głodu. Badania pokazały, że na nadmierne spożywanie produktów spożywczych, ma wpływ nie tylko ich smak, ale także takie czynniki jak: rodzaj opakowania, wielkość naczyń czy zapach potraw. Eksperymenty badawcze przeprowadzone przez zespół psychologa żywienia Briana Wansinka, dowiodły, że zmieniając pewne zachowania możemy zmniejszyć liczbę zjadanych kalorii.
Dlaczego otyłość brzuszna stanowi zagrożenie dla zdrowia?
Coraz bardziej powszechna wśród osób dorosłych, jak również wśród dzieci i młodzieży otyłość brzuszna oraz zaburzenia metaboliczne, które jej towarzyszą, stanowi obecnie jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego. Jej występowanie stwierdza się nie tylko u osób z nadwagą i otyłością, ale również u osób o prawidłowej masie ciała. Ze względu na lokalizację nadmiaru tkanki tłuszczowej określa się ją również mianem otyłości centralnej, trzewnej (wisceralnej) czy androidalnej.
Jedz jabłka i gruszki… pięć razy w tygodniu!
W Polsce chętnie sięgamy po jabłka i gruszki. Jemy je głównie jako świeże owoce, ale także jako dżemy, dodatki do deserów, koktajli oraz soków. Mimo to nadal trwają dyskusje dotyczące zdrowotnych aspektów częstego spożycia owoców. Główną kontrowersją jest zawartość cukrów prostych w owocach. Jabłka i gruszki to jednak nie tylko cukry proste. To także owoce, które zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników.
Podejmij 30-dniowe wyzwanie!
Możesz jeść zdrowiej i być bardziej aktywny fizycznie dokonując zdrowych wyborów każdego dnia! Mamy dla Was 30-dniowe wyzwanie zmiany nawyków małymi krokami. Powieś w widocznym miejscu listę i zaznacz każdego dnia wyzwanie, które udało Ci się zrealizować dla zdrowia! ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I BĄDŹ AKTYWY FIZYCZNIE- PODEJMIJ 30-DNIOWE WYZWANIE DLA TWOJEGO ZDROWIA!
Z parapetu na talerz
„Każdy ma w sobie coś z ogrodnika” – to stare powiedzenie jest wciąż bardzo aktualne. Ogrodnictwo jako pasję można rozwijać w każdej momencie życia. Na wiosnę szczególnie ciepłym okiem spójrzmy na swoje parapety, balkony, tarasy – nawet na małej powierzchni możemy stworzyć piękną grządkę i fascynujący mini warzywnik. Stworzenie własnego ogródka (na parapecie lub balkonie) może być wspaniałą przygodą dla całej rodziny. Dla dzieci fascynujące będą obserwacje jak z małego nasionka lub małej roślinki kształtuje się piękna roślina, którą potem możemy wykorzystać w praktyce do różnych dań.
Wiosenne porządki na talerzu
W obecnym czasie epidemii w sposób szczególny chcemy zadbać o nasze zdrowie i odporność. Mamy więcej czasu aby zająć się wiosennymi porządkami nie tylko tymi w domu i ogrodzie ale także w jadłospisie. Uporządkowana przestrzeń w domu daje możliwości lepszego funkcjonowania. To samo dotyczy naszej diety. Wyrzućmy z diety to co zbędne i szkodliwe dając tym samym miejsce na produkty korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia.