Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Talerz zdrowego żywienia
W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Materiał po raz pierwszy zaprezentowano 17 października 2020 roku podczas wydarzenia online – V Narodowego Kongresu Żywieniowego.
Nadmierne spożycie soli, cukru i tłuszczu zagraża zdrowiu
Nieprawidłowe żywienie polegające na nadmiernym spożyciu kalorii i/lub nieprawidłowym składzie diety zwiększa ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym głównie otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów. Do składników diety, które spożywane w nadmiarze w dużym stopniu przyczyniają się do występowania tych chorób zaliczany jest tłuszcz, cukier i sól.
Co oznacza „dobry stan odżywienia”?
Stan odżywienia, to końcowy efekt wszystkiego co spożywamy i w jaki sposób nasz organizm wykorzystuje około 70 składników odżywczych, zawartych w produktach spożywczych. Oprócz energii, składników mineralnych i witamin, żywność może zawierać wiele innych nieodżywczych a biologicznie aktywnych składników oraz czego się wystrzegamy, składników antyodżywczych lub wręcz szkodliwych dla zdrowia. Wszystkie wymienione a zawarte w żywności składniki mogą wywoływać w organizmie człowieka zarówno pozytywne jak i negatywne skutki. Sprawia to, że ostateczny wynik w postaci stanu odżywienia organizmu człowieka i jego ocena nie jest sprawą prostą.
Normy żywienia 2020
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Zachęcamy do zapoznania się z tą publikacją i sprawdzenia jakie jest, według najnowszej wiedzy, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz od czego zależy.
Dieta wegetariańska i wegańska – gdzie szukać składników niedoborowych
Diety roślinne zyskują w ostatnim czasie w Polsce coraz większą popularność, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest niezaprzeczalny. Należy jednak pamiętać, aby przygotowując posiłki bazujące na produktach roślinnych zwrócić uwagę na odpowiednią podaż składników odżywczych w całodziennej diecie.
Dieta fleksitariańska w praktyce
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat dieta roślinna stała się obiektem zainteresowania zarówno naukowców jak i konsumentów. Liczne badania i doniesienia naukowe o korzystnym wpływie roślinnego sposobu odżywiania na zdrowie i środowisko, a także ciekawość konsumentów sprawiają, że dieta roślinna staje się coraz bardziej popularnym modelem odżywiania.
Mały strączek – duża moc!
Mimo rosnącej popularności diet roślinnych, nasiona roślin strączkowych cały czas są mało docenianym produktem. Według danych GUS średnie spożycie warzyw suszonych i pozostałych przetworów warzywnych, w tym nasion roślin strączkowych, przez statystycznego Polaka wynosiło w 2018 roku 0,96 kg/rok, czyli zaledwie 18g na tydzień. Najwyższy czas to zmienić! Nie tylko z uwagi na walory zdrowotne nasion roślin strączkowych ale także na środowisko naturalne.
Dieta i menopauza
W okresie około menopauzalnym i po menopauzie zauważamy bardzo często, że zmienia się nasze ciało, zwiększa się obwód pasa, przybywa kilogramów w okolicy brzucha. Często pacjentki mówią, że tyją „od powietrza”. Martwią się, że źle się odżywiają. Nie jest to jednak często ich winą, w wielu przypadkach wpływ na sytuację mają zachodzące w tym okresie zmiany hormonalne.
Co zrobić, aby ograniczyć podjadanie?
To, ile zjadamy nie zależy tylko od naszego głodu. Badania pokazały, że na nadmierne spożywanie produktów spożywczych, ma wpływ nie tylko ich smak, ale także takie czynniki jak: rodzaj opakowania, wielkość naczyń czy zapach potraw. Eksperymenty badawcze przeprowadzone przez zespół psychologa żywienia Briana Wansinka, dowiodły, że zmieniając pewne zachowania możemy zmniejszyć liczbę zjadanych kalorii.
Dlaczego otyłość brzuszna stanowi zagrożenie dla zdrowia?
Coraz bardziej powszechna wśród osób dorosłych, jak również wśród dzieci i młodzieży otyłość brzuszna oraz zaburzenia metaboliczne, które jej towarzyszą, stanowi obecnie jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego. Jej występowanie stwierdza się nie tylko u osób z nadwagą i otyłością, ale również u osób o prawidłowej masie ciała. Ze względu na lokalizację nadmiaru tkanki tłuszczowej określa się ją również mianem otyłości centralnej, trzewnej (wisceralnej) czy androidalnej.