Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Dieta dla zabieganych – jak zorganizować posiłki, praktyczne porady

Dieta dla zabieganych – jak zorganizować posiłki, praktyczne porady

W natłoku codziennych obowiązków przygotowywanie posiłków schodzi na dalszy plan. W efekcie żywienie często staje się nieregularne, oparte na niskiej jakości potrawach, które wydają się być najwygodniejszym rozwiązaniem. Wiele osób uważa, że nie ma czasu na planowanie diety. Wdrażając zmiany, przekonują się jednak, że jest to tak na prawdę łatwiejsze i zdecydowanie poprawiające samopoczucie, gdy wiemy co jemy i co mamy na talerzu. Z artykułu dowiesz się od czego zacząć i jak zaplanować dietę dla zapracowanych.

czytaj dalej
Cholesterol a dieta

Cholesterol a dieta

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem ponieważ zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przy zbyt dużym poziomie cholesterolu we krwi warto zadbać o odpowiednią dietę. Spożywanie mniej tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych serów a więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25% lub więcej.

czytaj dalej
Skuteczne metody zapobiegania zaparciom

Skuteczne metody zapobiegania zaparciom

Zaparcia objawiają się różnie u różnych osób. Najczęściej o zaparciach mówimy wtedy kiedy do wypróżnień dochodzi rzadziej niż trzy razy w tygodniu i/lub stolce są twarde i trudne do oddania. Przyczyny zaparć mogą być różne. Mogą one również wskazywać na poważną chorobę, dlatego w przypadku zmiany cyklu wypróżnień lub długotrwałych stanów zaparć należy się skonsultować z lekarzem. Wśród przyczyn zaparć należy wymienić złe nawyki żywieniowe i/lub nieprawidłowy styl życia. Jakie zalecenia żywieniowe należy zatem zastosować przy wystąpieniu zaparć?

czytaj dalej
Suplementy diety – czy pomagają w zachowaniu zdrowia i mogą chronić przed chorobami, w tym nowotworami?

Suplementy diety – czy pomagają w zachowaniu zdrowia i mogą chronić przed chorobami, w tym nowotworami?

Stosowanie suplementów może wydawać się łatwym rozwiązaniem, jeśli chodzi o dostarczanie składników korzystnych dla zdrowia takich jak błonnik, witaminy, flawonoidy i innych substancji wykazujących działanie zmniejszające ryzyko chorób. Jednak zagadnienie wpływu suplementów na zdrowie jest złożone.

czytaj dalej
Żywienie w czasie pandemii COVID-19 – nowe wyzwania

Żywienie w czasie pandemii COVID-19 – nowe wyzwania

Czy żywienie wpływa na odporność?
Od dawna wiemy, że sposób żywienia i stan odżywienia są ściśle powiązane z prawidłowym działaniem całego organizmu w tym odporności, tym samym mogą mieć wpływ na przebieg infekcji. Osoby, które nie odżywiają się prawidłowo i mają niedobory pokarmowe są zazwyczaj bardziej narażone na różne infekcje bakteryjne, wirusowe i inne. Niedożywienie lub dieta pozbawiona jednego lub więcej składników odżywczych może upośledzać produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał. Z kolei przewlekłe lub ciężkie infekcje prowadzą do zaburzeń odżywiania lub pogarszają stan odżywienia osób dotkniętych chorobą. Dlatego konieczne jest, abyśmy wszyscy zwracali uwagę na naszą dietę i stan odżywienia podczas trwającej pandemii COVID-19. Wykazano, że przebieg kliniczny choroby COVID-19 jest zwykle cięższy u osób starszych i osób z chorobami przewlekłymi, częściowo związanymi z odżywianiem, takimi jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie.

czytaj dalej
Aktualne wytyczne dotyczące zaleceń żywieniowych dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego

Aktualne wytyczne dotyczące zaleceń żywieniowych dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego

Wyniki badań naukowych wskazują, że niska jakość diety jest silnie związana z podwyższonym ryzykiem zachorowalności i śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. W listopadzie 2021 roku stowarzyszenie American Heart Association (AHA) uaktualniło swoje zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania.

czytaj dalej
Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania

Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania

Wyniki badań wykazują, że wszystkie odmiany orzechów są pełne ważnych składników odżywczych i mogą stanowić doskonały dodatek do dań lub zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Zaobserwowano, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badań potwierdzających tę tezę opublikowano ostatnio w czasopiśmie Circulation. Potwierdzają one wcześniejsze wnioski z innych badań w tej dziedzinie.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

W dobie pandemii koronawirusa – SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Jednym z takich składników, określanych w języku angielskim jako „immuno-nutrients” jest witamina D, budząca powszechne zainteresowanie od wielu lat, a tym bardziej obecnie.

czytaj dalej