Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych (palmowego i kokosowego). Szczególnie zalecane jest zastępowanie masła margarynami miękkimi (kubkowymi), które zawierają mało niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo – zalecanych w żywieniu – jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto podkreślić, że miękkie margaryny kubkowe są, obok masła, zalecane przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w żywieniu zdrowych dzieci do lat trzech. Powstaje jednak pytanie czy margaryny miękkie nie zawierają niekorzystnych dla zdrowia izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) tzw. tłuszczów trans?

czytaj dalej
Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych i zasugerowali, że stanie się ona jedną z najważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Po ponad 40 latach możemy stwierdzić, że niestety nie pomylili się w swoich przewidywaniach. Liczba otyłych dzieci (powyżej 5 roku życia) i młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 r. Dodatkowe 213 milionów miało nadwagę.

czytaj dalej
Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób – w tym lekarzy – bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący negatywnego oddziaływania kawy na nasze zdrowie. W badaniach wskazywano przede wszystkim na duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie, szczególnie kwasu chlorogenowego. Pomimo wielu badań nadal nie jest pewne, który z blisko tysiąca składników kawy odpowiedzialny jest za jej dobroczynne działanie. Być może szereg składników wzajemnie na siebie oddziałujących daje w rezultacie właśnie takie pozytywne efekty?

czytaj dalej
Jakie kawy pijemy?

Jakie kawy pijemy?

Każdy konsument ma swoje preferencje, dotyczące walorów kawy, dlatego nie ma jednej, uniwersalnej metody na przygotowanie kawy „idealnej”.  Szacuje się, że w skali światowej wypija się dziennie 1,4 miliarda filiżanek kawy, przygotowywanej w bardzo różnorodny sposób, uwzględniając tradycje kulturowe i podejście osobnicze. Oczywiste jest, że większość osób pije kawę dla przyjemności, ale aktualne badania naukowe coraz bardziej uwypuklają jej właściwości prozdrowotne. Rodzi się więc pytanie, jaki napar kawy byłby najlepszy dla organizmu i czy taki istnieje? 

czytaj dalej