Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Jod w diecie – jak uniknąć niedoboru?
Jod to istotny pierwiastek dla zdrowia. W Polsce jesteśmy szczególnie narażeni na jego niedobory, stąd obligatoryjne jodowanie soli. Gdzie jeszcze znaleźć ten cenny pierwiastek?
Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?
Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że w 2006 roku na konferencji Ministrów Zdrowia w Stambule, wszystkie kraje regionu europejskiego zobowiązały się do realizacji zaleconych w Europejskiej Karcie Walki z Otyłością zdecydowanych, kompleksowych działań, aby osiągnąć do 2015 roku odwrócenie trendu narastania otyłości. Karta miała stymulować i oddziaływać na politykę krajów w taki sposób, żeby działania dotyczące zwalczania otyłości zostały umieszczone wśród najważniejszych spraw w programach politycznych rządów.
Pokarm przyjazny dla jelit – pod względem równowagi mikrobiologicznej
Rośnie wśród nas świadomość na temat zdrowego odżywiania. To dzięki zespołowi mikroorganizmów, głównie bakteriom zasiedlającym jelito (mikrobiota jelitowa), możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Do poprawnego działania mikrobioty potrzebne jest właściwe odżywianie. Co więc powinniśmy jeść, aby ją wspomóc?
Czy warto pić napoje roślinne?
Mleka roślinne, a tak naprawdę napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian. Czy są wartościowe pod względem żywieniowym i są faktycznie dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?
Jak jeść podczas świąt? Porady psychologa
Święta to dla wielu z nas mocno wyczekiwany, ale też stresujący czas. Zazwyczaj kojarzą się z miłą atmosferą, spędzaniem czasu w gronie najbliższych, prezentami pod choinką i z dużą ilością pysznego jedzenia. I właśnie to jedzenie przyprawia o ból głowy osoby, które są na diecie lub dbają o swoją sylwetkę. Bo większość z nas żyje w przekonaniu, że skutkiem ubocznym celebracji świąt jest poważne przejedzenie, a w efekcie wzrost masy ciała. Wcale nie musi tak być.
Baza izomerów trans – okiem użytkownika
Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — e-Baza.
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, cukrzyca typu 2.
Czy można jeść po 18-tej?
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest jednak największym przedstawicielem flądrowatych (jego masa dochodzi do 300 kg) i z tego względu bez większego wysiłku możemy się cieszyć filetem z małą ilością ości. Jasne i smaczne mięso zawiera cenne składniki odżywcze.