
Dział
Zasady zdrowego żywienia
W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak …

Mrożonki. Czy warto uwzględniać je w diecie?
Żywność mrożona może być elementem zdrowej diety. Wprowadzenie mrożonek na listę zakupów to wygodny sposób na włączenie do menu produktów z wielu grup spożywczych: warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb czy owoców morza.

RAPORT: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019
Eksperci z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, opracowali raport zawierający wyniki analizy potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów, wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Uważne jedzenie – teoria i praktyka
W natłoku codziennych obowiązków, pędzie życia i stresie, spokojne spożywanie posiłków często schodzi na dalszy plan. Nie zastanawiamy się nad tym, jakie produkty wybieramy, ile oraz w jaki sposób jemy. Zmieniając swój sposób odżywiania na zdrowszy, poza edukacją na temat m.in. doboru produktów spożywanych w diecie, warto również poświęcić czas na naukę świadomego, uważnego jedzenia.