Składniki:
- ½ kg dyni
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 średnia marchew
- ½ pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- ostra papryka
- pieprz
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wydrążoną dynię przekroić na pół, a następnie na mniejsze plastry. Obrać plastry ze skóry, ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temp. 180oC.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Zeszkloną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać upieczone wcześniej kawałki dyni i wlać szklankę wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
4. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
5. Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl