Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z dyni
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Krem z dyni

Krem z dyni



Kaloryczność 1 porcji: 218 kcal

  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Błonnik: 8 g

Składniki:

  • ½ kg dyni
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia marchew
  • ½ pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • ostra papryka
  • pieprz
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Wydrążoną dynię przekroić na pół, a następnie na mniejsze plastry. Obrać plastry ze skóry, ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temp. 180oC.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Zeszkloną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać upieczone wcześniej kawałki dyni i wlać szklankę wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
4. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
5. Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje