Składniki:
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 150 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych moreli
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 3 litry zimnej wody
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl