Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Koktaile 9 Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy



Kaloryczność 1 porcji: 195 kcal

  • Białko: 2,5 g
  • Tłuszcz: 1 g
  • Węglowodany: 50 g

Składniki:

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 3 litry zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje