Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | zywienie osob w wieku starszym
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | zywienie osob w wieku starszym

Dział

Żywienie osób w starszym wieku

Ważne jest, aby nie zapominać o znaczeniu diety, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Osoby starsze powinny zadbać o zbilansowaną dietę, która wspiera utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia oraz opóźnia procesy starzenia. W tej sekcji znajdziesz wskazania dotyczące żywienia osób starszych.

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?

czytaj dalej
Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia  mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza bowiem organizmowi białko, wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę D.

czytaj dalej
Białko w diecie seniorów – jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

Białko w diecie seniorów – jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

Zapotrzebowanie na białko u osób starszych jest nieco wyższe od zapotrzebowania osób dorosłych. Niedobór białka jest rosnącym problemem seniorów. Bez odpowiedniej ilości białka organizmowi trudniej jest walczyć z infekcjami, łatwiej powstają siniaki, krwiaki, odleżyny, gorzej goją się rany. Poza tym niedobór białka wpływa także na apetyt osoby starszej!

czytaj dalej