Dział
Płodność i ciąża
W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak odżywiać się i suplementować w ciąży oraz jakie czynniki wpływają na płodność.
Ciąża – zalecenia żywieniowe
Ciąża to stan fizjologiczny, podczas którego w organizmie kobiety dochodzi do wielu zmian adaptacyjnych umożliwiających prawidłowy jej przebieg i rozwój dziecka. Wpływają one na przyrost całkowitej masy ciała wynikający m.in. ze zwiększającej się masy rosnącego płodu, zwiększenia objętości krwi krążącej, powiększenia macicy i innych narządów.
Czy suplementacja w okresie ciąży jest konieczna? Wnioski z najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP)
Ciąża to stan fizjologiczny, w którym zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta w znacznie większym stopniu niż na energię. Jest to przyczyną zwiększonego ryzyka wystąpienia niedoborów, które mogą w negatywny sposób wpływać na rozwój płodu i przebieg ciąży. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem, bo podejmowanym przez nawet 78-98% ciężarnych w USA, Kanadzie i Australii (przypuszcza się, że zjawisko to dotyczy podobnie dużej ich części w Polsce), jest wdrożenie suplementacji diety. Czy jednak zawsze jest ona konieczna?
Ile witamin i składników mineralnych potrzebują kobiety w ciąży bliźniaczej?
Powszechnie uważa się, że w ciąży bliźniaczej zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest większe, niż w ciąży pojedynczej, a pogląd taki opiera się na hipotezie o szybszym wykorzystywaniu zapasów ustrojowych matki i większym ryzyku niedoborów. Jednakże, pomimo zwiększającej się częstości ciąż mnogich w literaturze naukowej jest olbrzymia dysproporcja, pomiędzy ilością badań żywieniowych u kobiet w ciąży pojedynczej i bliźniaczej. Bardzo ubogie dane powodują zatem, że teorii o wyższym zapotrzebowaniu nie można stanowczo potwierdzić, ale też nie można odrzucić.
Zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży bliźniaczej. Czy nauka o żywieniu nadąża za rosnącą ilością ciąż mnogich?
Zalecenia żywieniowe i warunki suplementacji diety dla kobiet w ciąży są opracowane i podlegają ciągłej aktualizacji i chociaż nie jest w nich sprecyzowany rodzaj ciąży, to w domyśle przeznaczone są dla matek spodziewających się jednego dziecka. Co zatem w przypadku kobiet w ciąży bliźniaczej? Czy ich zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze jest większe, i na ile w badaniach naukowych dostrzega się potrzebę ustalenia wymagań dla kobiet w ciąży wielopłodowej.
Jakich produktów unikać w czasie ciąży?
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, do którego warto się odpowiednio przygotować. W tym okresie należy m.in. zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe, ponieważ odgrywają one istotną rolę w aspekcie zdrowia dziecka oraz matki. Właściwe odżywianie, aktywność fizyczna dostosowana do aktualnego stanu zdrowia kobiety czy brak nałogów są ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.
Cholestaza ciążowa
Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych to zaburzenie, które obserwuje się w II lub III trymestrze ciąży (po 26 tygodniu ciąży). W organizmie kobiety dochodzi do zastoju żółci, który spowodowany jest zaburzonym jej transportem
w wątrobie. Mają na to wpływ różne czynniki – hormonalne, środowiskowe, genetyczne). Najczęściej jest to nadwrażliwość na hormony płciowe. W Europie cholestaza ciążowa występuje stosunkowo rzadko – szacuje się, że dotyka około 1-4% kobiet w zależności od kraju. Dieta stanowi wsparcie leczenia podstawowego.
Witamina B12 a dieta wegetariańska i ciąża
Witamina B12 to witamina charakterystyczna dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Wraz ze zmianami w sposobie odżywiania się ludzi młodych i rozpowszechnieniem wegetarianizmu nasuwa się pytanie, jakie jest ryzyko jej niedoborów i skutki zdrowotne u przyszłych mam.
Znaczenie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w okresie ciąży i laktacji
Stworzenie optymalnych warunków dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu to naturalna potrzeba niemal wszystkich kobiet spodziewających się dziecka. Jedno z podstawowych pytań, jakie zadaje sobie przyszła mama dotyczy diety. Jak się odżywiać, czy jeść więcej, jakie produkty wyeliminować? Wiedza o wpływie poszczególnych składników żywności na organizm, już od momentu poczęcia może sprzyjać poprawie stanu zdrowia i rozwojowi dzieci.
Niedobór witaminy D u ciężarnych Polek – czy problem kończy się latem?
Po długim okresie jesienno-zimowym, gdy nadchodzą dni słoneczne pojawia się naturalna szansa poprawy zasobów witaminy D w organizmie. Grupą osób szczególnie wrażliwych na skutki jej długotrwałych niedoborów są kobiety ciężarne, u których pełni ona wiele dodatkowych funkcji. Jakie jest zatem stężenie witaminy D w ich organizmie i czy temat ten staje się ważny tylko zimą? Czy latem problem jest nadal aktualny?
Dieta kobiety ciężarnej w świetle zaleceń międzynarodowych
O diecie kobiet ciężarnych powstało wiele artykułów, a informacje, które są przekazywane bywają niekiedy sprzeczne. Co jeść i pić, a czego unikać, co jest dobrym postępowaniem, a co zbędnym czy nawet szkodliwym – na te wszystkie pytania odpowiadają najnowsze zalecenia organizacji międzynarodowych, instytutów badawczych czy stowarzyszenia specjalistów. Co wiemy obecnie?