Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Wpływ diety na cerę trądzikową – fakty i mity

Wpływ diety na cerę trądzikową – fakty i mity

Wiele osób borykających się ze zmianami trądzikowymi chwyta się różnych sposobów by choć trochę poprawić stan swojej cery. Oprócz stosowania rozmaitych leków i kosmetyków często także eksperymentują z dietą. Czy zmiany w żywieniu rzeczywiście mogą wspomóc proces leczenia trądziku? Poniżej znajdziesz kilka popularnych twierdzeń na temat wpływu elementów żywienia na cerę trądzikową. Sprawdź, czy tkwi w nich ziarno prawdy.

czytaj dalej
Pigwa i pigwowiec – podobieństwa i różnice

Pigwa i pigwowiec – podobieństwa i różnice

Pigwa (Cydonia) i pigwowiec (Chaenomeles) to rośliny posiadające podobną nazwę i należące do jednej rodziny różowatych (Rosaceae). Jednak są to zupełnie odmienne gatunki, które różnią się wyglądem owoców, ich aromatem, wielkością plonów a także sposobem uprawy. Niekiedy pigwa z pigwowcem jest mylona. Można je stosunkowo łatwo odróżnić.

czytaj dalej
Produkty proteinowe – czy warto wybierać zamienniki ze zwiększoną ilością białka

Produkty proteinowe – czy warto wybierać zamienniki ze zwiększoną ilością białka

W ostatnim czasie na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów ze zwiększoną zawartością białka, a producenci prześcigają się we wprowadzaniu kolejnych. Sery, jogurty, batony, granola, kabanosy, czy gotowe dania obiadowe – obecnie etykiety wielu produktów kuszą informacją o wysokiej zawartości białka, często w postaci angielskiego zwrotu high protein. Czy warto tego typu produkty wprowadzić jako element codziennej diety?

czytaj dalej
Przyprawy – skarbnica smaków, aromatów i składników prozdrowotnych

Przyprawy – skarbnica smaków, aromatów i składników prozdrowotnych

Z dalekich wypraw morskich, a szczególnie na Bliski i Daleki Wschód, między XV a XVII wiekiem, przywożono do Europy aromatyczne rośliny. Bardzo szybko zainteresowali się nimi kupcy oraz handlarze, gdyż okazało się, że rośliny te dodane do różnego rodzaju potraw, nadają im wspaniały aromat i smak oraz działają leczniczo.

czytaj dalej
Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych dostarczanych z dietą. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest białko i jakie pełni funkcje, w jakich produktach występuje, od czego zależy i ile wynosi zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.

czytaj dalej
Grzyby jako wartościowy element diety

Grzyby jako wartościowy element diety

Grzyby od wieków stanowiły jeden z elementów diety w wielu kulturach na całym świecie. W ciągu ostatnich 40 lat ich spożycie znacznie wzrosło. Dodatkowo, w literaturze naukowej pojawia się coraz więcej przesłanek dotyczących potencjalnych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie grzybów jadalnych. Jedną z najważniejszych jest wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych oraz chorób nowotworowych. W tym artykule znajdziesz informacje na temat korzyści płynących ze spożywania grzybów.

czytaj dalej