Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Wpływ diety na cerę trądzikową – fakty i mity
Wiele osób borykających się ze zmianami trądzikowymi chwyta się różnych sposobów by choć trochę poprawić stan swojej cery. Oprócz stosowania rozmaitych leków i kosmetyków często także eksperymentują z dietą. Czy zmiany w żywieniu rzeczywiście mogą wspomóc proces leczenia trądziku? Poniżej znajdziesz kilka popularnych twierdzeń na temat wpływu elementów żywienia na cerę trądzikową. Sprawdź, czy tkwi w nich ziarno prawdy.
Pigwa i pigwowiec – podobieństwa i różnice
Pigwa (Cydonia) i pigwowiec (Chaenomeles) to rośliny posiadające podobną nazwę i należące do jednej rodziny różowatych (Rosaceae). Jednak są to zupełnie odmienne gatunki, które różnią się wyglądem owoców, ich aromatem, wielkością plonów a także sposobem uprawy. Niekiedy pigwa z pigwowcem jest mylona. Można je stosunkowo łatwo odróżnić.
Normy żywienia dla populacji Polski – 2024 r.
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025....
Cynamon dla zdrowia i smaku
Przyprawa o ciekawym smaku i aromacie, bez której nie wyobrażamy sobie szarlotki, świątecznych pierników a także rozgrzewającej herbaty w długie zimowe wieczory. To cynamon, który oprócz walorów smakowych, posiada także właściwości prozdrowotne, dlatego warto używać go przez cały rok.
Produkty proteinowe – czy warto wybierać zamienniki ze zwiększoną ilością białka
W ostatnim czasie na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów ze zwiększoną zawartością białka, a producenci prześcigają się we wprowadzaniu kolejnych. Sery, jogurty, batony, granola, kabanosy, czy gotowe dania obiadowe – obecnie etykiety wielu produktów kuszą informacją o wysokiej zawartości białka, często w postaci angielskiego zwrotu high protein. Czy warto tego typu produkty wprowadzić jako element codziennej diety?
Przyprawy – skarbnica smaków, aromatów i składników prozdrowotnych
Z dalekich wypraw morskich, a szczególnie na Bliski i Daleki Wschód, między XV a XVII wiekiem, przywożono do Europy aromatyczne rośliny. Bardzo szybko zainteresowali się nimi kupcy oraz handlarze, gdyż okazało się, że rośliny te dodane do różnego rodzaju potraw, nadają im wspaniały aromat i smak oraz działają leczniczo.
Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych dostarczanych z dietą. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest białko i jakie pełni funkcje, w jakich produktach występuje, od czego zależy i ile wynosi zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.
Smacznie i lekkostrawnie – jak podejść do diety lekkostrawnej?
Lekkostrawnie nie oznacza jałowo i bez smaku. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, że gotując w ten sposób można połączyć odpowiednią obróbkę technologiczną i dobór składników, a jednocześnie uzyskać odpowiedni smak i atrakcyjność potraw.
Grzyby jako wartościowy element diety
Grzyby od wieków stanowiły jeden z elementów diety w wielu kulturach na całym świecie. W ciągu ostatnich 40 lat ich spożycie znacznie wzrosło. Dodatkowo, w literaturze naukowej pojawia się coraz więcej przesłanek dotyczących potencjalnych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie grzybów jadalnych. Jedną z najważniejszych jest wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych oraz chorób nowotworowych. W tym artykule znajdziesz informacje na temat korzyści płynących ze spożywania grzybów.
Mięso czerwone i przetworzone – za i przeciw
Mięso pochodzące z różnych gatunków zwierząt jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale może też mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Negatywny wpływ dotyczy szczególnie „mięsa czerwonego” oraz przetworzonego.