Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Co kryje etykieta
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Co kryje etykieta

Dział

Co kryje etykieta

Warto zwracać uwagę na skład i wartość odżywczą produktów spożywczych, aby wybrać produkt o jak najwyższej jakości. Ta sekcja przeprowadzi Cię przez proces zrozumienia etykiet żywności i ich znaczenia.

Znakowanie wartością odżywczą z przodu opakowania jako element pomagający w zdrowym i zrównoważonym sposobie odżywiania

Znakowanie wartością odżywczą z przodu opakowania jako element pomagający w zdrowym i zrównoważonym sposobie odżywiania

Na zdrowie człowieka wpływa wiele czynników. Kluczowe jest m.in. zdrowe odżywianie, czyli spożywanie w odpowiedniej ilości żywności korzystnej dla zdrowia człowieka, w tym warzyw i owoców oraz ograniczanie spożycia żywności niezalecanej, np. słodyczy, czy żywności typu fast food. Eksperci ds. żywienia, na podstawie danych naukowych formułują zalecenia prawidłowego żywienia, które mają pomóc konsumentom w komponowaniu zdrowej diety.

czytaj dalej
Wartość energetyczna i zawartość wybranych składników odżywczych w słodyczach bez i z dodatkiem cukrów.

Wartość energetyczna i zawartość wybranych składników odżywczych w słodyczach bez i z dodatkiem cukrów.

Słodycze są grupą żywności, której spożycie, z punktu widzenia żywieniowego, należy ograniczać. Produkty te charakteryzują się wysoką wartością energetyczną, wysoką zawartością cukrów a wiele z nich zawiera także znaczne ilości tłuszczu.

czytaj dalej
Jak wybierać gotowe roślinne zamienniki mięsa w sklepie?

Jak wybierać gotowe roślinne zamienniki mięsa w sklepie?

Wraz ze zwiększającą się popularnością diet wegetariańskich, a tym samym rosnącym tempem życia, w sklepach dostępnych jest coraz więcej produktów roślinnych gotowych do spożycia. Na sklepowych półkach możemy zaobserwować większą ilość roślinnych zamienników mięsa, takich jak np.: burgery, wędliny, parówki czy kotlety. Czy te produkty mogą być elementem zbilansowanych posiłków?

czytaj dalej
Izomery trans kwasów tłuszczowych w ciastkach z cukierni sieciowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Izomery trans kwasów tłuszczowych w ciastkach z cukierni sieciowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Słodycze, a przede wszystkim wyroby ciastkarskie cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów różnych grup wiekowych. Pomimo stosunkowo dużej zawartości tłuszczu
i cukrów prostych (Tabele składu i wartości odżywczej żywności, 2020 r.) wyroby te są bardzo popularne wśród Polaków. Poziom ich spożycia wynosi przeciętnie 0,79 kg/osobę/miesiąc (Budżety gospodarstw domowych w 2020 r.). Warto zauważyć również, że według badania ARC Rynek i Opinia (2021 r.) niemal jedna czwarta respondentów, z całej oferty gastronomicznej wskazała cukiernie i kawiarnie, jako najczęściej odwiedzane miejsca.

czytaj dalej
Słodzone napoje bezalkoholowe – „opłata cukrowa”

Słodzone napoje bezalkoholowe – „opłata cukrowa”

Nadmierne spożycie słodkich napojów bezalkoholowych, jak wskazują wyniki wielu badań, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Jedna szklanka (200 ml) napoju słodzonego cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym zawiera od 14 do 26 g cukru, co odpowiada 3 do ponad 5 łyżeczkom tego składnika. W 2021 r. wprowadzono „opłatę cukrową” od napojów bezalkoholowych Działanie to ma spowodować spadek spożycia tych produktów a w perspektywie długofalowej wpłynąć na poprawę zdrowia społeczeństwa.

czytaj dalej
Co nowego w e-Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności?

Co nowego w e-Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności?

Elektroniczna Baza danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych (e-Baza) została utworzona w 2017r. w ramach zadania 3.1.7. pn. „Badanie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności w 2017 r. i prowadzenie bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych w latach 2017 – 2020” Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

czytaj dalej