Dział
Edukacja żywieniowa w praktyce
W tej sekcji zamieszczamy materiały edukacyjne wspierające edukację żywieniową w praktyce.

VII Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: „Warzywa i owoce dla zdrowia”
VII Narodowy Kongres Żywieniowy jest oczekiwanym wydarzeniem merytorycznym związanym z tematyką żywności, żywienia czy edukacji żywieniowej. Do udziału w Kongresie zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Sesje tematyczne skierowane są zarówno do profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, naukowców) jak i osób, które na co dzień niezwiązane są zawodowo z tematyką, ale pragną pogłębić swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu.

Zapraszamy na bezpłatne warsztaty edukacyjne „Lekcja zdrowia”
Pobierz zaproszenie:Dla realizatorów zbiorowego żywieniaDla dzieci klas 0-III i IV-VIII

Darmowy e-book: „Żywienie w przedszkolu w praktyce”
Żywienie dzieci w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania zdrowia i wspierania rozwoju dziecka. Musi ono opierać się na określonych zasadach i spełniać wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Dlatego też zachęcamy do lektury e-booka dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach, a także rodziców:

Obiady szkolne – 60 propozycji zbilansowanych zestawów obiadowych
Oddajemy w Państwa ręce e-book dotyczący obiadów szkolnych wraz z zestawem 60 propozycji obiadowych, które pomogą w realizacji celu, jakim jest prawidłowe żywienie uczniów.

Warzywa i owoce są zdrowe
Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Wykonanie zdrowej sałatki
Scenariusz lekcji dla klas I–III szkoły podstawowej.

Kolaż (wyklejanka) na temat zdrowego odżywiania
Scenariusz lekcji dla klas I–III szkoły podstawowej.

Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci w wieku szkolnym
Scenariusz lekcji dla szkoły podstawowej.

Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci
Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Wybory żywieniowe – produkty zalecane i niezalecane w żywieniu
Scenariusz lekcji dla klas starszych szkoły podstawowej.