Dział

Praktyczne porady

W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak …

Bezpłatne e-szkolenia „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”

Bezpłatne e-szkolenia „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”

Od 12 listopada do 12 grudnia 2020 zapraszamy na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych: realizatorach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach; producentach żywności oraz pracownikach administracji publicznej i urzędów.  

czytaj dalej
Jaka dieta w otyłości? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w otyłości? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Otyłość jest uznawana obecnie za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną. Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej. Prowadzi to do zaburzenia czynności organizmu oraz problemów psychologicznych i socjologicznych, a tym samym do zwiększenia ryzyka zachorowalności i skrócenia oczekiwanego czasu życia.

czytaj dalej
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?

czytaj dalej
Orzechy – lek na otyłość?

Orzechy – lek na otyłość?

Obawę przed spożywaniem orzechów bardzo często wywołuje ich kaloryczność. Jednak dietetycy uspokajają – orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, która powinna zagościć na stałe w naszej diecie. Ale czy również w diecie osób odchudzających się? Czy orzechy mogą wspomagać proces utraty tkanki tłuszczowej i chronić przed otyłością?

czytaj dalej
Produkty wspomagające odchudzanie

Produkty wspomagające odchudzanie

Nadmierna masa ciała, zarówno w postaci nadwagi, jak i otyłości to dziś dla wielu osób poważny problem, któremu mogą towarzyszyć niekorzystne skutki zdrowotne, czasem nawet zagrażające życiu. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać prawidłową masę ciała. Najbardziej powszechną metodą walki z nadwagą i otyłością jest stosowanie diety niskokalorycznej. Jedną z form takiej diety są „środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała”. Są to kompleksowe produkty stworzone specjalnie z myślą o dorosłych osobach z nadwagą lub otyłością, które chcą schudnąć.

czytaj dalej
Dystrybucja tkanki tłuszczowej. Lepsze jabłko czy gruszka?

Dystrybucja tkanki tłuszczowej. Lepsze jabłko czy gruszka?

Nadmierne otłuszczenie jest czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, w tym hipercholesterolemia czy cukrzyca typu 2. W zależności od lokalizacji tłuszczu w naszym organizmie możemy mówić o wolnej jego dystrybucji. Wyróżniamy dwa typy otyłości: otyłość brzuszną (androidalną, typ „jabłko”) oraz pośladkowo-udową (gynoidalną, typ „gruszka”). Który typ otłuszczenia jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia?

czytaj dalej
Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?

Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?

Wydaje nam się, że jeden mały kawałek tortu albo batonik prawie nie ma kalorii i nie wpłynie negatywnie na masę naszego ciała? Niestety, podjadanie między posiłkami jest jedną z głównych przyczyn tycia. Najczęściej podjadamy produkty tłuste i słodkie, czyli tzw. puste kalorie, które są magazynowane i odkładane w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Takie napady objadania się przekreślają wysiłek i konsekwencje utrzymywania diety przez tydzień lub nawet przez dłuższy okres.

czytaj dalej
Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej

Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej

Stosowanie gotowego jadłospisu nie jest dobrym rozwiązaniem w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak wiele osób faktycznie lepiej radzi sobie  w początkowym etapie zmiany nawyków żywieniowych z propozycjami posiłków na każdy dzień. Najczęściej otrzymują jadłospis o ustalonej wartości energetycznej na okres jednego tygodnia. Po tym okresie lepiej zastosować wymienniki produktów aby urozmaicić swoje odchudzone menu, a nie powielać schematu tygodniami.

czytaj dalej