
Zupa koperkowa
Składniki(2 porcje):
- koperek świeży
- 1 pęczek
- marchewki
- 2 średnie
- pietruszka korzeń
- 1 duża
- seler korzeń
- 1/3
- ziemniaki
- 2 średnie
- jogurt naturalny
- 3 łyżki
- woda
- 5-6 szklanek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki.
- Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, pietruszkę i marchew w plastry.
- Umyty koper pokroić i podzielić na 2 porcje (1/3 od strony łodygi i 2/3 reszta).
- Do garnka wlać 5-6 szklanek zimnej wody. Dodać pokrojone warzywa oraz posiekaną 1/3 koperku. Gotować ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić przyprawami, dodać śmietanę, jogurt i resztę koperku.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 102 kcal
Białko: 4.2 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 22.3 g
Błonnik: 5.9 g