Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zupa koperkowa
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zupa koperkowa 40 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zupa koperkowa 2 porcje

Zupa koperkowa

Składniki(2 porcje):

koperek świeży
1 pęczek
marchewki
2 średnie
pietruszka korzeń
1 duża
seler korzeń
1/3
ziemniaki
2 średnie
jogurt naturalny
3 łyżki
woda
5-6 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki.
  2. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, pietruszkę i marchew w plastry.
  3. Umyty koper pokroić i podzielić na 2 porcje (1/3 od strony łodygi i 2/3 reszta).
  4. Do garnka wlać 5-6 szklanek zimnej wody. Dodać pokrojone warzywa oraz posiekaną 1/3 koperku. Gotować ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić przyprawami, dodać śmietanę, jogurt i resztę koperku.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 102 kcal
Białko: 4.2 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 22.3 g
Błonnik: 5.9 g