Strona główna/Przepisy/Dania główne/Kotlety z kaszy jaglanej ze sz...

Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Składniki(3 porcje):

kasza jaglana ugotowana
400 g
szpinak świeży
4 garście
siemię lniane mielone
2 łyżki
czosnek
3 ząbki
koperek
2 łyżki
oliwa z oliwek
1 łyżka
oregano
1 łyżeczka
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
  2. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siemieniem lnianym, koprem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 193 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 31 g