Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem



Kaloryczność 1 porcji: 193 kcal

  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 31 g

Składniki (3 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (400 g)
    4 garście świeżego szpinaku
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
  2. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siemieniem lnianym, koprem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje