Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Przepis na 3 porcje Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (400 g) - 4 garście świeżego szpinaku - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego koperku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka oregano - szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

 

  1. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
  2. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siemieniem lnianym, koprem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.

Kaloryczność 1 porcji: 193 kcal

Białko: 6 g

Tłuszcz: 5 g

Węglowodany: 31 g

 

 

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje