Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Dział

Karmienie piersią – laktacja

W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak odżywiać się w trakcie karmienia piersią i jakie są sposoby na wspieranie laktacji.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Mama karmiąca piersią na diecie wegańskiej

Dieta wegańska zakłada rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, miodu i wszystkich produktów z nich wytwarzanych. Kobiety karmiące piersią zalicza się do grupy wysokiego ryzyka wystąpienia niedoborów pokarmowych w diecie, ze względu na wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz energię. Czy dieta wegańska jest zatem odpowiednia podczas laktacji, i czy może być w tym czasie bezpiecznie stosowana?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Jak się zmienia pokarm w trakcie laktacji?

Niektóre mamy karmiące piersią mają wątpliwości, czy ich pokarm na pewno stanowi optymalne źródło wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka. Mleko kobiece jest uznawane za złoty standard żywienia niemowląt. Pokarm kobiecy w pełni pokrywa zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki pokarmowe, bez konieczności wprowadzania pokarmów uzupełniających do ukończenia 6 miesiąca życia. Oprócz tego mleko kobiece jest bogate w związki biologicznie czynne, takie jak: cytokiny, czynniki wzrostowe, immunoglobuliny, których nie zawiera mleko modyfikowane. Wyjątkową cechą pokarmu ludzkiego jest to, że jego skład zmienia się wraz z czasem trwania laktacji. Podlega on wtedy modyfikacjom, aby dostosować się do rozwoju dziecka i jego zwiększających się potrzeb. W związku z tym mleko kobiece , w zależności od fazy laktacji, podzielono na mleko początkowe (pierwszy tydzień życia dziecka), mleko przejściowe (od drugiego tygodnia) i mleko dojrzałe (od około 2 miesiąca życia dziecka).

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Kawa i zielona herbata a karmienie piersią

Według Światowej Organizacji Zdrowia wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jest najbardziej właściwym sposobem żywienia niemowląt. O ile świadomość kobiet, co do jakości diety w czasie ciąży wydaje się dość powszechna, tak w przypadku karmienia piersią sposób żywienia rozpatrywany jest przez matki najczęściej tylko w aspekcie alergennym. Kawa i herbata są popularnymi elementami diety, które mają właściwości pobudzające. Nasuwa się zatem pytanie, czy po 9 miesiącach ciąży młoda mama może w pełni powrócić do swoich upodobań sprzed ciąży, czy też dieta kobiet karmiących wciąż wymaga szczególnych ograniczeń?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Co może jeść kobieta karmiąca? Wszystko!

Na pytanie co może jeść kobieta karmiąca, można otrzymać wiele odpowiedzi. Wiele z nich jest mitami, wiele odpowiada najnowszej wiedzy, ale które są tymi właściwymi? Na pewno wiadomo, że karmić piersią warto, a kobiety powinny być odpowiednio do tego wspierane przez personel medyczny, rodzinę, pracodawcę i społeczeństwo. Mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia. Przynosi wiele zalet karmionemu, ale i karmiącej, m.in. obniża ryzyko infekcji, biegunek czy otyłości u dziecka, zmniejsza możliwość rozwoju depresji poporodowej czy chorób cywilizacyjnych u mamy (nadciśnienia tętniczego, hiperlipidemii, cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworu jajnika czy piersi), a także bezsprzecznie umacnia więzi.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki bioaktywne.

Mleko kobiece nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, lecz także jest źródłem wielu składników bioaktywnych, które w mleku innych ssaków nie występują w ogóle lub są obecne w znacząco mniejszych ilościach. Składniki bioaktywne obecne w mleku matki chronią dziecko przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Dziś pani prof. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia, jakie składniki bioaktywne występują w kobiecym mleku.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Karmienie piersią – laktacja

Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki odżywcze.

Mleko matki dostarcza wszystkich niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników, jest łatwo przyswajalne, stanowi naturalną ochronę przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi oraz alergiami. W licznych badaniach wykazano, że karmienie piersią w okresie niemowlęcym jest związane ze wzrostem zdolności poznawczych u dzieci i wyższymi osiągnięciami edukacyjnymi.

czytaj dalej