Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | cukrzyca i insulinoopornosc
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | cukrzyca i insulinoopornosc

Dział

Cukrzyca i insulinooporność

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób – w tym lekarzy – bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący negatywnego oddziaływania kawy na nasze zdrowie. W badaniach wskazywano przede wszystkim na duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie, szczególnie kwasu chlorogenowego. Pomimo wielu badań nadal nie jest pewne, który z blisko tysiąca składników kawy odpowiedzialny jest za jej dobroczynne działanie. Być może szereg składników wzajemnie na siebie oddziałujących daje w rezultacie właśnie takie pozytywne efekty?

czytaj dalej
Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten temat. Jedni mówią „nie powinieneś”, inni wręcz przeciwnie – „możesz jeść owoce”. Przecież owoce są bardzo zdrowe! Jak to więc jest z owocami w cukrzycy?

czytaj dalej
Aktywność fizyczna w insulinooporności

Aktywność fizyczna w insulinooporności

Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego, a nawet podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa odpowiedź komórek na działanie tak ważnego hormonu jakim jest insulina, skutkuje upośledzeniem metabolizmu przede wszystkim węglowodanów, ale również tłuszczów i białek, co uniemożliwia ich wykorzystanie w procesach pozyskiwania energii, syntezy cząsteczek budulcowych czy związków biologicznie aktywnych (enzymy, hormony). Jednymi z najważniejszych komórek docelowych dla insuliny są komórki mięśniowe, a to oznacza, że aktywność fizyczna jest czynnikiem istotnie wpływającym na insulinooporność.

czytaj dalej
Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Szacuje się, że 422 milionów osób na całym globie choruje na cukrzycę, z czego 179 milionów, to osoby u których choroba jeszcze nie została zdiagnozowana.

czytaj dalej
Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w największym stopniu wpływa na stężenie glukozy we krwi, są węglowodany. Skąd wiemy, jaki powinien być skład diety dla pacjenta z cukrzycą typu 2? Kto wyznacza  standardy? Ile węglowodanów powinno być w diecie osoby z cukrzycą typu 2? Czy dla wszystkich tyle samo? Jaki rodzaj węglowodanów wybierać, jakich unikać?

czytaj dalej
Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

​Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia ZM i związanej z nim insulinooporności jest przede wszystkim: zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, uszkodzeń narządowych oraz ogólnego ryzyka sercowo-naczyniowego. Zobaczmy, jaki wpływ na obniżenie insulinooporności i cofanie się elementów zespołu metabolicznego ma dieta. Które produkty są korzystne, a których należy unikać? Jak ważna jest redukcja masy ciała (przy nadwadze i otyłości)?  

czytaj dalej
Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu insulinooporność pogarsza nasze zdrowie, czy warto z nią walczyć? Jakie korzyści niesie za sobą zmniejszenie lub cofnięcie się insulinooporności?

czytaj dalej
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka – toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. W pierwszej części artykułu opisaliśmy, w jaki sposób badacze dochodzili do określenia tego związku nazwą – zespół metaboliczny. W drugiej – przedstawiamy najnowsze definicje ZM.

czytaj dalej