Dział
Cukrzyca i insulinooporność
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.
![Czy można zastąpić kawę?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/beverage-black-coffee-blur-990816_auto_600x600.jpg)
Czy można zastąpić kawę?
Dla prawdziwych fanów kawy na to pytanie jest tylko jedna możliwa odpowiedź – nie można! Bo jaki inny napój o poranku potrafi otworzyć oczy samym aromatem rozchodzącym się po mieszkaniu?
![Kawa w praktyce lekarza](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/a-cup-of-coffee-399478_auto_600x600.jpg)
Kawa w praktyce lekarza
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób – w tym lekarzy – bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący negatywnego oddziaływania kawy na nasze zdrowie. W badaniach wskazywano przede wszystkim na duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie, szczególnie kwasu chlorogenowego. Pomimo wielu badań nadal nie jest pewne, który z blisko tysiąca składników kawy odpowiedzialny jest za jej dobroczynne działanie. Być może szereg składników wzajemnie na siebie oddziałujących daje w rezultacie właśnie takie pozytywne efekty?
![Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/fruit-bowl-1600023_640_auto_600x600.jpg)
Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?
Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten temat. Jedni mówią „nie powinieneś”, inni wręcz przeciwnie – „możesz jeść owoce”. Przecież owoce są bardzo zdrowe! Jak to więc jest z owocami w cukrzycy?
![Metody oceny insulinooporności](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/sugar-1068288_640729_auto_600x600.jpg)
Metody oceny insulinooporności
Insulinooporność (IR – insulin resistance) można oceniać przy użyciu metod bezpośrednich lub pośrednich. Bezpośrednie – wymagają podawania pacjentowi insuliny w celu sprawdzenia reakcji organizmu. Metody pośrednie – prostsze i stosowane w praktyce klinicznej – bazują na pomiarach dokonywanych na czczo.
![Aktywność fizyczna w insulinooporności](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/swimmer-1086729_640_auto_600x600.jpg)
Aktywność fizyczna w insulinooporności
Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego, a nawet podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa odpowiedź komórek na działanie tak ważnego hormonu jakim jest insulina, skutkuje upośledzeniem metabolizmu przede wszystkim węglowodanów, ale również tłuszczów i białek, co uniemożliwia ich wykorzystanie w procesach pozyskiwania energii, syntezy cząsteczek budulcowych czy związków biologicznie aktywnych (enzymy, hormony). Jednymi z najważniejszych komórek docelowych dla insuliny są komórki mięśniowe, a to oznacza, że aktywność fizyczna jest czynnikiem istotnie wpływającym na insulinooporność.
![Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/cukrzyca2205_auto_600x600.jpg)
Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Szacuje się, że 422 milionów osób na całym globie choruje na cukrzycę, z czego 179 milionów, to osoby u których choroba jeszcze nie została zdiagnozowana.
![Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/c-_h-_best_and_f-_g-_banting_ca-_1924_auto_600x600.png)
Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. To rocznica urodzin Fredericka Bantinga, odkrywcy insuliny. Jego odkrycie sprawiło, że cukrzyca, opisywana już przez starożytnych lekarzy, przestała być chorobą śmiertelną.
![Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/insulina_auto_600x600.jpg)
Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w największym stopniu wpływa na stężenie glukozy we krwi, są węglowodany. Skąd wiemy, jaki powinien być skład diety dla pacjenta z cukrzycą typu 2? Kto wyznacza standardy? Ile węglowodanów powinno być w diecie osoby z cukrzycą typu 2? Czy dla wszystkich tyle samo? Jaki rodzaj węglowodanów wybierać, jakich unikać?
![Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/dieta-srodziemnomorska_auto_600x600.jpg)
Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego
Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia ZM i związanej z nim insulinooporności jest przede wszystkim: zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, uszkodzeń narządowych oraz ogólnego ryzyka sercowo-naczyniowego. Zobaczmy, jaki wpływ na obniżenie insulinooporności i cofanie się elementów zespołu metabolicznego ma dieta. Które produkty są korzystne, a których należy unikać? Jak ważna jest redukcja masy ciała (przy nadwadze i otyłości)?
![Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/glukometr_auto_600x600.jpg)
Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu insulinooporność pogarsza nasze zdrowie, czy warto z nią walczyć? Jakie korzyści niesie za sobą zmniejszenie lub cofnięcie się insulinooporności?