Dział
Cukrzyca i insulinooporność
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Metody oceny insulinooporności
Insulinooporność (IR – insulin resistance) można oceniać przy użyciu metod bezpośrednich lub pośrednich. Bezpośrednie – wymagają podawania pacjentowi insuliny w celu sprawdzenia reakcji organizmu. Metody pośrednie – prostsze i stosowane w praktyce klinicznej – bazują na pomiarach dokonywanych na czczo.

Aktywność fizyczna w insulinooporności
Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego, a nawet podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa odpowiedź komórek na działanie tak ważnego hormonu jakim jest insulina, skutkuje upośledzeniem metabolizmu przede wszystkim węglowodanów, ale również tłuszczów i białek, co uniemożliwia ich wykorzystanie w procesach pozyskiwania energii, syntezy cząsteczek budulcowych czy związków biologicznie aktywnych (enzymy, hormony). Jednymi z najważniejszych komórek docelowych dla insuliny są komórki mięśniowe, a to oznacza, że aktywność fizyczna jest czynnikiem istotnie wpływającym na insulinooporność.

Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Szacuje się, że 422 milionów osób na całym globie choruje na cukrzycę, z czego 179 milionów, to osoby u których choroba jeszcze nie została zdiagnozowana.

Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. To rocznica urodzin Fredericka Bantinga, odkrywcy insuliny. Jego odkrycie sprawiło, że cukrzyca, opisywana już przez starożytnych lekarzy, przestała być chorobą śmiertelną.

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w największym stopniu wpływa na stężenie glukozy we krwi, są węglowodany. Skąd wiemy, jaki powinien być skład diety dla pacjenta z cukrzycą typu 2? Kto wyznacza standardy? Ile węglowodanów powinno być w diecie osoby z cukrzycą typu 2? Czy dla wszystkich tyle samo? Jaki rodzaj węglowodanów wybierać, jakich unikać?

Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego
Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia ZM i związanej z nim insulinooporności jest przede wszystkim: zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, uszkodzeń narządowych oraz ogólnego ryzyka sercowo-naczyniowego. Zobaczmy, jaki wpływ na obniżenie insulinooporności i cofanie się elementów zespołu metabolicznego ma dieta. Które produkty są korzystne, a których należy unikać? Jak ważna jest redukcja masy ciała (przy nadwadze i otyłości)?

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu insulinooporność pogarsza nasze zdrowie, czy warto z nią walczyć? Jakie korzyści niesie za sobą zmniejszenie lub cofnięcie się insulinooporności?

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka – toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. W pierwszej części artykułu opisaliśmy, w jaki sposób badacze dochodzili do określenia tego związku nazwą – zespół metaboliczny. W drugiej – przedstawiamy najnowsze definicje ZM.

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka – toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. Polscy naukowcy mają istotny wkład w rozwój wiedzy dotyczącej tego zagadnienia.

Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?
Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia, z wykorzystaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.