
Dział
Cukrzyca i insulinooporność
W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak …

Cukrzyca: nasz gorzki „słodki problem” – nowe doniesienia
Cukrzyca – to choroba przewlekła związana z nieprawidłowym metabolizmem węglowodanów. Każdego roku w Polsce i na świecie wzrasta ilość osób chorych na tę chorobę. Z tego powodu cukrzyca została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku.

Czy jajka zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?
Jajka są produktem spożywczym, który budzi wiele kontrowersji pod względem ich wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jednym z ważnych pytań w tym kontekście jest określenie potencjalnego wpływu spożycia jajek na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Hipoglikemia reaktywna – jaka dieta?
Chorobom związanym z zaburzeniami metabolizmu glukozy często towarzyszą powikłania w postaci hipoglikemii. U osób dorosłych, nie chorujących na cukrzycę również może dojść do obniżenia poziomu cukru we krwi poniżej prawidłowego poziomu. Zazwyczaj jest to związane z wystąpieniem tzw. hipoglikemii reaktywnej.