Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | cukrzyca i insulinoopornosc

Dział

Cukrzyca i insulinooporność

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Mity o insulinooporności

Mity o insulinooporności

Szacuje się, że insulinooporność może występować u 10-30% populacji w zależności od badanej grupy. Styl życia, nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna to ważne czynniki wpływające na ryzyko wystąpienia i przebiegu insulinooporności. Prawidłowy styl odżywiania, regularne podejmowanie aktywności fizycznej, dbałość o higienę snu oraz redukcja stresu korzystnie oddziałują na gospodarkę węglowodanową. Wokół tematu insulinooporności narosło wiele mitów, które warto skonfrontować z aktualnym stanem wiedzy.

czytaj dalej
Insulinooporność – zacznijmy od podstaw

Insulinooporność – zacznijmy od podstaw

O insulinooporności mówi się coraz częściej i coraz głośniej. Dotyczy ona najczęściej osób z nadmierną masą ciała, z zaburzeniami hormonalnymi (np. w zespole policystycznych jajników) oraz często jest „przedsionkiem” jawnej cukrzycy. Badacze analizując przyczyny insulinooporności mówią o kombinacji czynników genetycznych i środowiskowych. Warto poszerzać wiedzę w tym zakresie, zwłaszcza że jest to zaburzenie dietozależne, w obrębie którego wiele możemy zmienić. Modyfikując sposób odżywiania i styl życia możemy realnie wpływać na swój stan zdrowia.

czytaj dalej
Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis

Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Jest to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do nieprawidłowej czynności wielu narządów i układów np. oczu, serca, nerek. Obecnie wiadomo, że jednym z czynników ryzyka cukrzycy jest nieodpowiednia dieta. Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można by zapobiec lub spowolnić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe.

czytaj dalej
Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób – w tym lekarzy – bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący negatywnego oddziaływania kawy na nasze zdrowie. W badaniach wskazywano przede wszystkim na duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie, szczególnie kwasu chlorogenowego. Pomimo wielu badań nadal nie jest pewne, który z blisko tysiąca składników kawy odpowiedzialny jest za jej dobroczynne działanie. Być może szereg składników wzajemnie na siebie oddziałujących daje w rezultacie właśnie takie pozytywne efekty?

czytaj dalej
Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten temat. Jedni mówią „nie powinieneś”, inni wręcz przeciwnie – „możesz jeść owoce”. Przecież owoce są bardzo zdrowe! Jak to więc jest z owocami w cukrzycy?

czytaj dalej