Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego

Dział

Choroby układu pokarmowego

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.

Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Są to ubytki błony śluzowej sięgające do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, tzn. po okresach bezobjawowych trwających od kilku tygodni do kilku miesięcy występują nawroty choroby, a wrzody mają skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach.

czytaj dalej
Otyłość a choroba refluksowa przełyku

Otyłość a choroba refluksowa przełyku

Otyłość jest chorobą niezwykle rozpowszechnioną w dzisiejszym świecie – dotyczy niemal 11% mężczyzn i 15% kobiet. W Polsce otyła jest co czwarta osoba dorosła. Otyłość niesie ze sobą nie tylko szereg konsekwencji zdrowotnych, ale jest też czynnikiem ryzyka wielu innych chorób. Spośród najbardziej kojarzonych można wymienić choroby układu krążenia, cukrzycę typu drugiego, nadciśnienie czy niektóre typy nowotworów. Do chorób, dla których otyłość jest dobrze udokumentowanym w badaniach czynnikiem ryzyka należy także choroba refluksowa przełyku.

czytaj dalej
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?

czytaj dalej
Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób – w tym lekarzy – bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący negatywnego oddziaływania kawy na nasze zdrowie. W badaniach wskazywano przede wszystkim na duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie, szczególnie kwasu chlorogenowego. Pomimo wielu badań nadal nie jest pewne, który z blisko tysiąca składników kawy odpowiedzialny jest za jej dobroczynne działanie. Być może szereg składników wzajemnie na siebie oddziałujących daje w rezultacie właśnie takie pozytywne efekty?

czytaj dalej
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% osób z tej grupy polipy przekształcą się w raka jelita grubego. Nie wszystko jest jednak przesądzone – najwyższy czas wdrożyć zasady profilaktyki!

czytaj dalej
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli rozkładu i w konsekwencji wykorzystania tłuszczu w organizmie, tworzą grupę chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Mowa przede wszystkim o dwóch chorobach, w skrócie nazywanych deficytem LCHAD i VLCAD.

czytaj dalej