Artykuły
Miażdżyca – cz. 3. Czynniki ryzyka
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Tłuszcz palmowy – mity i fakty
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub słonecznika uzyskamy tylko 0,7-0,8 tony oleju. W związku z tą popularnością wokół tłuszczu palmowego narosło sporo mitów. Spróbujmy przyjrzeć się faktom.
Miażdżyca – cz. 2. Cholesterol, główny winowajca
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym sposobem, by ustrzec się miażdżycy.
Truskawka – owocowy smak lata
Truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców! To również cudowne wspomnienie dzieciństwa… Któż z nas jedząc pyszne, soczyste, pachnące owoce nie wraca wspomnieniami do beztroskich letnich dni?
Miażdżyca – cz. 1: Choroba cywilizacyjna na tle wadliwego żywienia
Miażdżyca jest chorobą dużych i średnich tętnic, spowodowaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu. Powoduje to pogrubienie ściany, zwężenie tętnicy i utrudnienie przepływu przez nią krwi. Jedną z głównych przyczyn miażdżycy jest nieprawidłowe żywienie.
Zagrożenia zdrowia związane z aktywnością fizyczną
Korzyści zdrowotne uzyskiwane z systematycznych ćwiczeń fizycznych są niewątpliwe i potwierdzone wieloma badaniami epidemiologicznymi. Jednak aktywność fizyczna rekreacyjna i sportowa wiąże się także z występowaniem zagrożeń zdrowia. Podczas ćwiczeń mogą zdarzyć się nam urazy i obrażenia sportowe. Przyczynami powstania urazu mogą być: nadmierna intensywność wysiłków, złe przygotowanie techniczne do ćwiczeń, nieodpowiednie przygotowanie miejsca ćwiczeń lub sprzętu, złe warunki atmosferyczne, niewłaściwa rozgrzewka, brak wymaganych zabezpieczeń, a także zdarzenia losowe.
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach
W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie chia podlega ścisłym regulacjom prawnym, ponieważ jest to składnik nowej żywności (ang. novel food).
Szczególne właściwości kwasu mirystynowego
Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest niekorzystny dla zdrowia. Jednak okazuje się, że jeden z nich, kwas mirystynowy, może pomagać organizmowi tworzyć cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (omega 3).
Najnowsze badania aktywności fizycznej na świecie
Na łamach prestiżowego czasopisma naukowego Nature opublikowano ostatnio wyniki badania, które pozwoliło na stworzenie mapy aktywności fizycznej większości krajów na świecie.
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans
Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z ich spożycia.
Otyłość na przestrzeni wieków na przykładzie Europy
Dziś – zgodnie z wiedzą medyczną – uważamy, że otyłość sprzyja chorobom. Ale nie zawsze tak było. Zobaczmy, jak zmieniało się postrzeganie otyłości na przestrzeni dziejów.
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki bioaktywne.
Mleko kobiece nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, lecz także jest źródłem wielu składników bioaktywnych, które w mleku innych ssaków nie występują w ogóle lub są obecne w znacząco mniejszych ilościach. Składniki bioaktywne obecne w mleku matki chronią dziecko przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Dziś pani prof. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia, jakie składniki bioaktywne występują w kobiecym mleku.
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki odżywcze.
Mleko matki dostarcza wszystkich niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników, jest łatwo przyswajalne, stanowi naturalną ochronę przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi oraz alergiami. W licznych badaniach wykazano, że karmienie piersią w okresie niemowlęcym jest związane ze wzrostem zdolności poznawczych u dzieci i wyższymi osiągnięciami edukacyjnymi.
Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona
Osoby z chorobą Parkinsona powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe żywienie. Ważna jest również aktywność fizyczna. Dzięki temu można złagodzić wiele dolegliwości i objawów związanych z tą chorobą.
Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona
U osób z chorobą Parkinsona bardzo ważny jest prawidłowy sposób żywienia, ponieważ ułatwia utrzymanie właściwej masy ciała, pozwala na zachowanie na dłużej lepszego stanu zdrowia, może zmniejszać nasilenie wielu objawów towarzyszących chorobie, poprawia również skuteczność działania przyjmowanych leków.
Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1
Po przebyciu ostrego zapalenia trzustki większość chorych z postacią obrzękową powraca po kilku tygodniach zupełnie do zdrowia pod warunkiem usunięcia czynnika wywołującego chorobę (alkohol, kamica żółciowa). U ok. 15% pacjentów po przebyciu martwiczej postaci OZT występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca), oraz objawy niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Postępowanie dietetyczne w okresie rekonwalescencji ma istotne znaczenie dla uzyskania pełnej sprawności czynnościowej trzustki, a po przebyciu ciężkiej postaci choroby pacjent może wymagać wielomiesięcznego leczenia dietetycznego z dodatkowym leczeniem objawów zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz cukrzycy.
Ostre zapalenie trzustki – przebieg kliniczny choroby
Wyróżnia się dwie postacie ostrego zapalenia trzustki: obrzękową i martwiczą. Początek objawów jest zazwyczaj nagły, pojawia się ból w jamie brzusznej i wzrasta aktywność α-amylazy. Obok metod laboratoryjnych, w diagnostyce OZT odgrywają ważną rolę metody obrazowania (USG, tomografia komputerowa, endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna). W postaciach lekkich rokowanie jest dobre (śmiertelność nie przekracza 1%), natomiast w ciężkim przebiegu z powikłaniami wielonarządowymi rokowanie jest poważne, a śmiertelność może osiągać 20%).
Ostre zapalenie trzustki – czynniki predysponujące
Ostre zapalenie trzustki jest chorobą objawiającą się bólem w jamie brzusznej i wzrostem aktywności α-amylazy. Pod względem anatomicznym cechuje się uszkodzeniem trzustki i tkanek okołotrzustkowych, a u części chorych powikłaniami wielonarządowymi. Główne przyczyny ostrego zapalenia trzustki to kamica żółciowa (w ok. 40-50%) i nadmierne spożywanie alkoholu (30-40%).
Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 2
Po przebyciu ostrego zapalenia trzustki u 15% chorych z postacią martwiczą występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca) oraz objawy niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Pacjent może wymagać wielomiesięcznego leczenia dietetycznego z dodatkowym leczeniem objawów zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz cukrzycy.
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia – dieta byłego palacza i aktywność fizyczna
Rzucanie palenia jest trudne. Wymaga mocnej motywacji i samozaparcia. Możemy je również wspomóc odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Co jeść, a jakich produktów unikać, podczas rzucania palenia? Jakie ćwiczenia pomogą w rzucaniu palenia?
Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich
Obecnie dostępnych jest wiele produktów wzbogaconych w sterole i/lub stanole roślinne. Są to głównie margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy sałatkowe. Choć sterole i stanole roślinne mają działanie wspomagające leczenie w niektórych zaburzeniach stanu zdrowia, to nie są to związki polecane dla wszystkich.
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO