ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Jak jeść, aby poczuć sytość?
Sytość określa nam czas, w którym powinniśmy zakończyć spożywanie posiłku. Jest to przyjemne uczucie pełności, które towarzyszy nam po osiągnięciu…

Dlaczego nie chudniesz na diecie? Cz. 2 Przyczyny psychiczne
W obecnym dyskursie na temat redukcji masy ciała coraz więcej mówi się o emocjonalnym aspekcie odżywiania. Odchodzi się od myślenia…
Wszystkie artykuły
Wybierz kategorie

Czy warto pić wodę z cytryną i sodą oczyszczoną?
47 000. Dokładnie tyle wyników wyszukiwania pojawia się w polskiej wersji przeglądarki Google odnośnie wpływu picia wody z cytryną oraz sodą na stan…

Mądre odchudzanie? Postaw na śniadanie!
W mediach możemy znaleźć wiele informacji odnośnie śniadań - mniej bądź bardziej wiarygodnych. Dlaczego warto je jeść? Czemu są tak…

Ranking diet 2019 – trzy królowe
Wybitni eksperci z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki od 9 lat analizują różne diety i na początku każdego roku przygotowują ranking diet najlepszych…

Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?
Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że…

Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona…

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.