ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Przykład imprezy sportowo-rekreacyjnej dla dzieci w wieku przedszkolnym
Na początku września na terenie Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie (AWF) odbył się Bielański Pięciobój Przedszkolaków. Była to masowa impreza…

Aktywność fizyczna w wieku przedszkolnym
Wiek przedszkolny to właściwy czas, by kształtować dobre nawyki zdrowotne. Kilkuletnie dzieci najczęściej bardzo chętnie biegają, skaczą i uczestniczą w różnorodnych zabawach…

Jak ruch wpływa na tkankę kostną człowieka
Szkielet stanowi podporę dla naszego ciała. Tkanka kostna podlega ciągłym przemianom, a ubytek masy kostnej jest widoczny z wiekiem. Mocne kości to…

Mikrobiologiczne zagrożenia żywności
Pojęcie „mikroorganizmy” obejmuje organizmy takie jak: bakterie, archeony, niektóre glony, grzyby i pierwotniaki. Drobnoustroje zamieszkują całe naturalne środowisko i są w stanie przetrwać…

Aktywność fizyczna w andropauzie. Na jakie formy ruchu warto postawić?
Andropauza i menopauza to „dwie strony tego samego medalu”. Skoro kobiety w okresie menopauzy mogą zadbać o swoją dobrą kondycję i sprawność fizyczną, także…

Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.