ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Posiłki
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie,…

Chudnij mądrze
Wydawałoby się, że sprawa z odchudzaniem jest prosta: aby zrzucić zbędne kilogramy, wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać. Z wielu jednak powodów…

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.

Słowniczek wartości odżywczych
Namawiamy do czytania etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych. W naszym słowniczku wartości odżywczych wyjaśniamy, co oznaczają wszystkie wpisy na etykietach.

Słowniczek substancji dodatkowych
W słowniczku substancji dodatkowych znajdziemy wyjaśnienia terminów, które możemy spotkać na etykietach produktów żywnościowych.

Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają…