Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Jedz jabłka i gruszki… pięć razy w tygodniu!
W Polsce chętnie sięgamy po jabłka i gruszki. Jemy je głównie jako świeże owoce, ale także jako dżemy, dodatki do deserów, koktajli oraz soków. Mimo to nadal trwają dyskusje dotyczące zdrowotnych aspektów częstego spożycia owoców. Główną kontrowersją jest zawartość cukrów prostych w owocach. Jabłka i gruszki to jednak nie tylko cukry proste. To także owoce, które zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników.
Podejmij 30-dniowe wyzwanie!
Możesz jeść zdrowiej i być bardziej aktywny fizycznie dokonując zdrowych wyborów każdego dnia! Mamy dla Was 30-dniowe wyzwanie zmiany nawyków małymi krokami. Powieś w widocznym miejscu listę i zaznacz każdego dnia wyzwanie, które udało Ci się zrealizować dla zdrowia! ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I BĄDŹ AKTYWY FIZYCZNIE- PODEJMIJ 30-DNIOWE WYZWANIE DLA TWOJEGO ZDROWIA!
Z parapetu na talerz
„Każdy ma w sobie coś z ogrodnika” – to stare powiedzenie jest wciąż bardzo aktualne. Ogrodnictwo jako pasję można rozwijać w każdej momencie życia. Na wiosnę szczególnie ciepłym okiem spójrzmy na swoje parapety, balkony, tarasy – nawet na małej powierzchni możemy stworzyć piękną grządkę i fascynujący mini warzywnik. Stworzenie własnego ogródka (na parapecie lub balkonie) może być wspaniałą przygodą dla całej rodziny. Dla dzieci fascynujące będą obserwacje jak z małego nasionka lub małej roślinki kształtuje się piękna roślina, którą potem możemy wykorzystać w praktyce do różnych dań.
Wiosenne porządki na talerzu
W obecnym czasie epidemii w sposób szczególny chcemy zadbać o nasze zdrowie i odporność. Mamy więcej czasu aby zająć się wiosennymi porządkami nie tylko tymi w domu i ogrodzie ale także w jadłospisie. Uporządkowana przestrzeń w domu daje możliwości lepszego funkcjonowania. To samo dotyczy naszej diety. Wyrzućmy z diety to co zbędne i szkodliwe dając tym samym miejsce na produkty korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Najczęstsze pytania i odpowiedzi związane z tematem żywność, żywienie a COVID-19
Czy istnieje ryzyko zakażenia wirusem COVID-19 poprzez żywność? Pomimo dużej skali pandemii, dotychczas nie było doniesień o zakażeniu wirusem COVID-19 poprzez spożywanie żywności. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził,...
Aktywność fizyczna w okresie pandemii COVID-19 i izolacji domowej
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami z powodu epidemii COVID-19 jesteśmy zmuszeni pozostać w domach. W tym czasie nieczynne są szkoły i przedszkola, wiele osób wykonuje prace zdalnie, niektórzy przebywają na ścisłej kwarantannie. Takie miejsca jak parki, place zabaw, siłownie w których zwykle jesteśmy aktywni są czasowo zamknięte. Pozostawanie przez dłuższy czas w domu nie sprzyja aktywności fizycznej. Siedzący tryb życia i niski poziom aktywności fizycznej mogą mieć negatywny wpływ na nasz zdrowie a także samopoczucie. Dodatkowo narażeni jesteśmy na stres związany z izolacją czy też samą sytuacją pandemii i wiadomościami jakie do nas docierają. Aktywność fizyczna oraz techniki relaksacyjne są niezbędne dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego w tym okresie.
Domowe napoje dla zdrowia
W czasie epidemii niezwykle ważne jest dbanie o swoje zdrowie – nie tylko poprzez unikanie skupisk ludzi, czy częste mycie rąk ale również poprzez wzmacnianie organizmu dzięki prawidłowemu żywieniu i aktywności fizycznej. W tym trudnym czasie warto szczególnie zadbać o to, by w naszej diecie znalazło się jak najwięcej różnorodnych produktów zawierających składniki potrzebne do wspierania prawidłowego działania układu odpornościowy. Świetnym sposobem na zwiększenie ich ilości na co dzień może okazać się przygotowanie różnego rodzaju napojów i koktajli. W artykule, oprócz informacji jakie produkty wykorzystać i jak w domowych warunkach stworzyć pełne zdrowia napoje i koktajle, znajdują się linki do przykładowych przepisów.
Jak można ograniczyć jedzenie emocjonalne podczas pandemii?
Sytuacja związana z rozwojem pandemii COVID-19 w Polsce, to dla wielu osób duże obciążenie emocjonalne i psychiczne. Wszyscy doświadczają, w większym lub mniejszym stopniu, trudnych emocji. Specjaliści z Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (Centers for Disease Control and Prevention) na swojej stronie internetowej potwierdzają, że obecna sytuacja istotnie wpływa na zwiększenie poczucia stresu. Nie ma wątpliwości, że ma to także znaczenie w kontekście naszych wyborów związanych z odżywianiem.
Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa
Przestrzeganie zasad higieny, zachowanie odpowiedniego dystansu w kontaktach z innymi ludźmi i izolacja od osób z objawami chorobowymi to główne działania w ramach profilaktyki zakażeń koronawirusem wywołującym COVID-19. W związku z tym, że odżywianie się jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka pojawia się pytanie czy przez spożywanie żywności możemy narazić się na zakażenie koronawirusem?
Dobry nawyk – nie marnuj żywności
Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabrało szczególnego znaczenia podczas pandemii COVID – 19, kiedy musieliśmy zachowywać szczególne środki ostrożności.