Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa
Przestrzeganie zasad higieny, zachowanie odpowiedniego dystansu w kontaktach z innymi ludźmi i izolacja od osób z objawami chorobowymi to główne działania w ramach profilaktyki zakażeń koronawirusem wywołującym COVID-19. W związku z tym, że odżywianie się jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka pojawia się pytanie czy przez spożywanie żywności możemy narazić się na zakażenie koronawirusem?

Dobry nawyk – nie marnuj żywności
Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabiera szczególnego znaczenia teraz, kiedy z powodu pandemii koronawirusa, musimy zachowywać szczególne środki ostrożności. Przestrzeganie zasad higieny i ograniczanie bezpośrednich kontaktów z innymi osobami przyczynia się m.in. do tego, że w bardzo świadomy i przemyślany sposób powinniśmy robić zakupy, a potem odpowiednio przechowywać żywność w warunkach domowych. Dzięki temu wpływamy na walory zdrowotne i bezpieczeństwo zakupionej żywności, a także ograniczamy jej marnowanie, co jest dobre nie tylko dla zdrowia, naszej planety ale i naszej kieszeni.

Odżywianie całej rodziny w czasie epidemii
Co jeść aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa? To ważne pytania zwłaszcza w okresie naturalnego, wczesnowiosennego spadku odporności oraz ogarniającego nas, czasami podświadomie, stresu przed otaczającą pandemią. Odpowiedź jest względnie prosta: nasz jadłospis powinien być urozmaicony, dieta regularna a posiłki… wspólne.

Zostań w domu i gotuj z rodziną…
W czasie obecnej pandemii koronawirusa, kiedy jesteśmy w domu z rodziną, zastanawiamy się jak wykorzystać ten szczególny dla wszystkich czas. Może właśnie teraz warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowywanie posiłków. Czy już wcześniej gotowaliście razem z dzieckiem? Jeśli tak, macie teraz okazję do spokojnej kontynuacji swoich kulinarnych wyzwań lub spróbowania czegoś nowego. Jeśli do tej pory nie gotowaliście razem to dobry moment aby spróbować.

Olej konopny – czy warto stosować?
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych zwanych również włóknistymi (Cannabis sativa L.). Zgodnie z definicją zawartą w Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii, konopie włókniste, z których pozyskiwany jest olej konopny, są to „rośliny z gatunku konopie siewne (Cannabis sativa L.), w których suma zawartości delta-9-tetrahydrokannabinolu (THC) oraz kwasu tetrahydrokannabinolowego (kwasu delta-9-THC-2-karboksylowego) w kwiatowych lub owocujących wierzchołkach roślin, z których nie usunięto żywicy, nie przekracza 0,20% w przeliczeniu na suchą masę.

Czy żywienie ma wpływ na efektywność w pracy?
Czy tylko doświadczenie, kompetencje, warunki pracy mają wpływ na efektywność pracownika? Otóż sposób żywienia warunkujący jednocześnie stan zdrowia to równie istotny element mający wpływ na wyniki w pracy.

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety
Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia zgodnie z wiekiem, stanem fizjologicznym, poziomem aktywności fizycznej, płcią, masą ciała i stanem zdrowia. Dobrze zbilansowana dieta, zgodna z normami zapewnia że występuje małe ryzyko niedostatecznej lub za dużej zawartości poszczególnych składników odżywczych, w stosunku do potrzeb organizmu. Skąd przeciętny konsument ma czerpać informacje o tym jak optymalizować własną dietę dla zachowania dobrego stanu zdrowia?

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią sprawność ruchową i umysłową.

Normy w praktyce
Chcesz się dowiedzieć, ile potrzebujesz energii, białka, tłuszczów i węglowodanów? Czy potrzebne Ci są suplementy diety? Nasi eksperci opracowali broszury, które ułatwią Ci stosowanie norm żywienia w praktyce. Zachęcamy do ich lektury.

Dieta łatwostrawna – zalecenia i jadłospis
Dieta lekkostrawna, zwana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych.
Sprawdź najnowsze zalecenia dietetyczne.