Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Jakie składniki znajdują się w soi?
Wegetarianie znają soję doskonale – jest to roślina obfitującą w cenne składniki pokarmowe, a także świetny zamiennik mięsa. W krajach azjatyckich spożywana jest na masową skalę, w Polsce coraz więcej osób odkrywa jej zalety.
Moda na diety zupowe
Zupy są wspaniałym elementem naszej kuchni. Niestety diety odchudzające oparte na spożyciu jedynie zup nie są takie fantastyczne, bezpieczne i skutecznie.
Polifenole – cierpki smak dla zdrowia
Polifenole pełnią bardzo ważne funkcje zarówno dla roślin, w których występują, jak i dla korzystających z ich potencjału ludzi.
Kurze, przepiórcze a może strusie?
Czy rozmiar jajka ma znaczenie? Choć jajka kurze, przepiórcze czy strusie znacznie różnią się rozmiarem, to ich właściwości żywieniowe są zbliżone.
Jak nie przytyć w święta Wielkanocne?
Czy w święta musimy się obawiać, że przytyjemy? Oczywiście, że nie. Dlatego zachęcamy do skorzystania z podpowiedzi NCEŻ, co przygotować na wielkanocny stół, aby było smacznie i zdrowo.
Nadzwyczajna moc orkiszu
Produkty żywnościowe na bazie pszenicy orkiszowej (mąki, płatki, otręby, pieczywo) to doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, fitosteroli czy składników mineralnych. Bioaktywne związki zawarte w ziarnie orkiszu mają działanie obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi, wspomagają odchudzanie, a także pomagają przy zaparciach. Czym jeszcze wyróżnia się orkisz?
Sól – co trzeba o niej wiedzieć
Jaką rolę pełni sól w żywności? Jaką rolę pełnią jej składniki w organizmie człowieka? Dlaczego nie powinniśmy przekraczać maksymalnego dziennego spożycia soli?
Dieta dla zestresowanych
Bardzo często dokonujemy naszych wyborów żywieniowych pod wpływem chwili – nastroju i emocji. Niektórzy ludzie „zajadają” nadmiar stresu, a inni w podobnej sytuacji ograniczają jedzenie. O ile jednak długotrwały stres wpływa negatywnie na zdrowie, o tyle krótkotrwały może wykazywać pozytywne oddziaływanie na cały organizm. Prawidłowe odżywianie pomaga przeciwdziałać niedoborowi czy nadmiarowi związków wpływających na nasze samopoczucie.
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych oddziaływaniach na organizm człowieka dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a mianowicie witaminy D i witaminy K.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.