Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu kostno-stawowego
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu kostno-stawowego

Dział

Choroby układu kostno-stawowego

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu kostno-stawowego.

Osteosarkopenia – nowy zespół chorobowy tkanki kostnej i mięśniowej

Osteosarkopenia – nowy zespół chorobowy tkanki kostnej i mięśniowej

W związku z przyspieszonym starzeniem się społeczeństwa i tendencją fizjologicznej utraty masy tkanki kostnej i mięśniowej, naukowcy na całym świecie intensywnie badają nowo występujące, współistniejące schorzenia w tej grupie populacyjnej. Osteosarkopenia to nowy zespół opisujący współistnienie osteoporozy (dawna nazwa zrzeszotnienie kości; choroba szkieletu prowadzącą do złamań kości) i sarkopenii (powiązana z wiekiem utrata masy mięśniowej, ich funkcji i siły) – dwóch przewlekłych schorzeń układu mięśniowo-szkieletowego związanych ze starzeniem się.

czytaj dalej
Palenie papierosów a zdrowie kości

Palenie papierosów a zdrowie kości

Badania epidemiologiczne od wielu lat dostarczają mocnych dowodów na niekorzystny wpływ palenia papierosów na zdrowie. Nawet niska ekspozycja na dym tytoniowy może prowadzić do niektórych chorób serca, chorób naczyń obwodowych oraz przewlekłych chorób płuc. A jak jest w przypadku tkanki kostnej? Czy osoby palące lub przebywające wśród palaczy mają większe ryzyko osteoporozy?

czytaj dalej
Krzywica. Jak dbać o zdrowe kości naszych dzieci?

Krzywica. Jak dbać o zdrowe kości naszych dzieci?

Krzywica jest chorobą wieku dziecięcego, występuje najczęściej pomiędzy 3 miesiącem a drugim rokiem życia. Mimo że obecnie zachorowania są coraz rzadsze, nadal stanowi duże zagrożenie dla zdrowia. Profilaktyka tej choroby nie jest trudna, polega głównie na dostarczeniu odpowiedniej dawki witaminy D w pożywieniu, a przede wszystkim dzieci powinny przebywać na słońcu, ponieważ pod jego wpływem zachodzi synteza tej witaminy w skórze.

czytaj dalej
Czym skorupka za młodu…

Czym skorupka za młodu…

Jogurty, kefiry, sery białe i żółte, ryby morskie czy rośliny strączkowe jedzone w odpowiednich ilościach, w dwóch pierwszych dekadach życia, to zdrowe kości na starość. Przypuszcza się, że rozwój osteoporozy jest warunkowany genetycznie. Udowodniono jednak, że w razie predyspozycji genetycznej zapewnienie diety bogatej w wapń oraz witaminę D zmniejsza to ryzyko. Dzieje się tak ze względu na specyfikę rozwoju kości w organizmie ludzkim.

czytaj dalej