Dział
Karmienie piersią – laktacja
W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak odżywiać się w trakcie karmienia piersią i jakie są sposoby na wspieranie laktacji.
Dieta w trakcie laktacji – zalecenia żywieniowe
Karmienie piersią niesie ze sobą wiele korzyści, zarówno dla dziecka, jak i matki. Mleko kobiece stanowi wystarczające źródło energii, składników odżywczych, mineralnych i witamin w okresie pierwszych 6 miesięcy życia niemowląt. Wyjątek stanowi witamina D, która podlega codziennej suplementacji oraz witamina K, którą jednorazowo podaje się zaraz po urodzeniu. Dieta dziecka oparta na mleku kobiecym przyczynia się do zmniejszania ryzyka wystąpienia wielu dolegliwości zdrowotnych zarówno w okresie niemowlęcym, jak i w późniejszym życiu.
Rozszerzanie diety – woda i napoje w diecie niemowlaka
Kiedy przychodzi czas na rozszerzanie diety niemowlęcia z uwagą wprowadzamy nowe produkty, starannie je dobierając i przygotowując. Zastanawiamy się czy lepszym wyborem będzie marchewka czy brokuł, czy można dziecku podać jajko, w jakiej formie podać owoce. Jednocześnie wiele osób zapomina, że wraz pojawieniem się posiłków uzupełniających należy również zadbać o prawidłową podaż wody w diecie małego człowieka. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy, w jaki sposób i w jakich ilościach podawać dziecku wodę oraz inne napoje.
Mama karmiąca piersią na diecie wegańskiej
Dieta wegańska zakłada rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, miodu i wszystkich produktów z nich wytwarzanych. Kobiety karmiące piersią zalicza się do grupy wysokiego ryzyka wystąpienia niedoborów pokarmowych w diecie, ze względu na wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz energię. Czy dieta wegańska jest zatem odpowiednia podczas laktacji, i czy może być w tym czasie bezpiecznie stosowana?
Jak się zmienia pokarm w trakcie laktacji?
Niektóre mamy karmiące piersią mają wątpliwości, czy ich pokarm na pewno stanowi optymalne źródło wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka. Mleko kobiece jest uznawane za złoty standard żywienia niemowląt. Pokarm kobiecy w pełni pokrywa zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki pokarmowe, bez konieczności wprowadzania pokarmów uzupełniających do ukończenia 6 miesiąca życia. Oprócz tego mleko kobiece jest bogate w związki biologicznie czynne, takie jak: cytokiny, czynniki wzrostowe, immunoglobuliny, których nie zawiera mleko modyfikowane. Wyjątkową cechą pokarmu ludzkiego jest to, że jego skład zmienia się wraz z czasem trwania laktacji. Podlega on wtedy modyfikacjom, aby dostosować się do rozwoju dziecka i jego zwiększających się potrzeb. W związku z tym mleko kobiece , w zależności od fazy laktacji, podzielono na mleko początkowe (pierwszy tydzień życia dziecka), mleko przejściowe (od drugiego tygodnia) i mleko dojrzałe (od około 2 miesiąca życia dziecka).
Kawa i zielona herbata a karmienie piersią
Według Światowej Organizacji Zdrowia wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jest najbardziej właściwym sposobem żywienia niemowląt. O ile świadomość kobiet, co do jakości diety w czasie ciąży wydaje się dość powszechna, tak w przypadku karmienia piersią sposób żywienia rozpatrywany jest przez matki najczęściej tylko w aspekcie alergennym. Kawa i herbata są popularnymi elementami diety, które mają właściwości pobudzające. Nasuwa się zatem pytanie, czy po 9 miesiącach ciąży młoda mama może w pełni powrócić do swoich upodobań sprzed ciąży, czy też dieta kobiet karmiących wciąż wymaga szczególnych ograniczeń?
Jak przechowywać pokarm kobiecy odciągnięty na potrzeby własnego dziecka?
Zawsze w odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia… Mleko kobiece to naturalny i najważniejszy pokarm dla niemowlęcia. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy mleko matki wymaga przechowania. Jak długo można je przechowywać, w jakiej temperaturze i jak podawać?
Banki Mleka Kobiecego
Mleko kobiece jest bardzo cennym pokarmem dla niemowląt. Dostarcza łatwostrawnego tłuszczu, białek o różnych funkcjach, zarówno budulcowych, jak i stymulujących odporność organizmu, a także dobrze przyswajalnych węglowodanów, a wśród nich prebiotyków.
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki bioaktywne.
Mleko kobiece nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, lecz także jest źródłem wielu składników bioaktywnych, które w mleku innych ssaków nie występują w ogóle lub są obecne w znacząco mniejszych ilościach. Składniki bioaktywne obecne w mleku matki chronią dziecko przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Dziś pani prof. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia, jakie składniki bioaktywne występują w kobiecym mleku.
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki odżywcze.
Mleko matki dostarcza wszystkich niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników, jest łatwo przyswajalne, stanowi naturalną ochronę przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi oraz alergiami. W licznych badaniach wykazano, że karmienie piersią w okresie niemowlęcym jest związane ze wzrostem zdolności poznawczych u dzieci i wyższymi osiągnięciami edukacyjnymi.