Składniki (4 porcje):
- 100 g suchej białej fasoli
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
- Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.
Autor: Marta Świerzbin
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl