Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Curry z ciecierzycą i ryżem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Curry z ciecierzycą i ryżem

Curry z ciecierzycą i ryżem



Kaloryczność 1 porcji: 335 kcal

  • Białko: 10,5 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 54 g

Składniki (3 porcje):  

  • 1 paczka ryżu brązowego  (100 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub konserwowej  (180 g)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 łyżka suszonej kurkumy
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka kolendry (nasiona)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
  3. Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
  4. Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
  5. Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
  6. Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje