Składniki (3 porcje):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (400 g)
4 garście świeżego szpinaku - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
- Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siemieniem lnianym, koprem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.
- Z powstałej masy uformować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl