
Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Składniki(3 porcje):
- kasza jaglana ugotowana
- 400 g
- szpinak świeży
- 4 garście
- siemię lniane mielone
- 2 łyżki
- czosnek
- 3 ząbki
- koperek
- 2 łyżki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- oregano
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
- Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siemieniem lnianym, koprem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.
- Z powstałej masy uformować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.