Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta z czerwonej fasoli
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli



Kaloryczność 1 porcji pasty: 100 kcal

  • Białko: 4,25 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik: 3,9 g

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli 400 g (240 g bez zalewy)
  • ½ szklanki naturalnego soku jabłkowego (100 ml)
  • 3 suszone śliwki bez pestek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne, oregano lub rozmaryn (zależnie od preferencji)

Sposób przygotowania:

1. Fasolę odsączyć na sitku i przepłukać wodą.
2. Razem z sokiem jabłkowym, olejem i sezamem wrzucić do blendera.
3. Przyprawić do smaku.
4. Podawać z dobrej jakości chlebem oraz ulubionymi warzywami.

Kaloryczność 1 porcji: 100 kcal
Białko: 4,25 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 3,9 g

Kaloryczność 1 porcji + kromka chleba Graham: 210 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcze: 4,8 g
Węglowodany: 35,3 g
Błonnik: 7,1 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje