Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | praktyczne porady
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | praktyczne porady

Dział

Praktyczne porady

Poznaj praktyczne porady dotyczące wprowadzania zmian w stylu życia. W tej sekcji przeczytasz o tym w jaki sposób warto podejść do redukcji masy ciała, a także w jaki sposób można zmienić swój sposób żywienia na zdrowszy.

.

Otyłość – zalecenia i jadłospis

Otyłość – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 28.07.2023

Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Uwarunkowana jest m.in. czynnikami metabolicznymi, neuroendokrynnymi, psychologicznymi, środowiskowymi i genetycznymi. Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia oczekiwanego czasu życia.

czytaj dalej
Post przerywany – czy to dla mnie

Post przerywany – czy to dla mnie

Trendy dietetyczne pojawiają się i znikają. Byliśmy już świadkami mody na rozmaite diety-cud, m.in. dietę kapuścianą, kopenhaską, zgodną z grupą krwi, paleo czy detoks owocowo-warzywny. Ostatnio bardzo popularny staje się post przerywany, promowany jako sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Czy metoda okna żywieniowego jest rzeczywiście bardziej skuteczna od innych „modnych” sposobów odżywiania? Czy pomijanie posiłków jest zdrowe? Jakie są efekty uboczne? Zanim włączysz post do swojej codzienności, zapoznaj się z faktami i podejmij świadomą decyzję.

czytaj dalej
Dieta na wakacjach – jak powinna wyglądać, by uniknąć wyrzutów sumienia i dodatkowych kilogramów?

Dieta na wakacjach – jak powinna wyglądać, by uniknąć wyrzutów sumienia i dodatkowych kilogramów?

Spędzając wakacje nad polskim morzem, w górach lub za granicą, normalne jest, że mamy chęć spróbować lokalnych przysmaków. Latem mamy większą ochotę na lody, gofry z bitą śmietaną czy smażoną rybę z frytkami. Takie posiłki wpisują się w klimat wakacji. Jednak nie do końca w kanon zdrowej diety, zwłaszcza gdy są spożywane często i w dużych ilościach. Jak zatem podejść do kwestii żywienia na wakacjach?

czytaj dalej
Bezpłatne e-szkolenia „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”

Bezpłatne e-szkolenia „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”

Od 12 listopada do 12 grudnia 2020 zapraszamy na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych: realizatorach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach; producentach żywności oraz pracownikach administracji publicznej i urzędów.  

czytaj dalej
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?

czytaj dalej