Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | cukrzyca i insulinoopornosc
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | cukrzyca i insulinoopornosc

Dział

Cukrzyca i insulinooporność

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe

Cukrzyca ciążowa (GDM, ang. gestational diabetes mellitus) to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawia się w ciąży lub zostaje rozpoznane w tym czasie (tzn. istniało nie wykryte przed ciążą). Po porodzie u większości kobiet następuje normalizacja stężenia glukozy, u niektórych jednak dochodzi do rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu kilku najbliższych lat. Szacuje się, że całkowite ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 jest blisko 10-krotnie większe u kobiet z przebytą GDM w porównaniu do zdrowych osób. Czas wystąpienia GDM przypada na drugi i trzeci trymestr ciąży.

czytaj dalej
Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis

Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 1.12.2023 r.



Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek zaburzonej wrażliwości komórek na działanie insuliny, co prowadzi do upośledzonego wydzielania insuliny. Nieleczona choroba prowadzi do nieprawidłowej czynności wielu narządów i układów np. oczu, serca, nerek. Istotnym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu 2 są nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz niska aktywność fizyczna.

czytaj dalej
5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

Wokół tematu cukrzycy typu 2 wciąż krąży wiele mitów żywieniowych i błędnych przekonań. Porady z Internetu czy grup wsparcia często odbiegają od zaleceń opartych na dowodach naukowych. Poniżej prezentujemy kilka najpopularniejszych pytań dotyczących sposobu żywienia w cukrzycy typu 2 i udzielamy rzetelnych odpowiedzi zgodnych z aktualną wiedzą naukową.

czytaj dalej
Mity o insulinooporności

Mity o insulinooporności

Szacuje się, że insulinooporność może występować u 10-30% populacji w zależności od badanej grupy. Styl życia, nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna to ważne czynniki wpływające na ryzyko wystąpienia i przebiegu insulinooporności. Prawidłowy styl odżywiania, regularne podejmowanie aktywności fizycznej, dbałość o higienę snu oraz redukcja stresu korzystnie oddziałują na gospodarkę węglowodanową. Wokół tematu insulinooporności narosło wiele mitów, które warto skonfrontować z aktualnym stanem wiedzy.

czytaj dalej
Insulinooporność – zacznijmy od podstaw

Insulinooporność – zacznijmy od podstaw

O insulinooporności mówi się coraz częściej i coraz głośniej. Dotyczy ona najczęściej osób z nadmierną masą ciała, z zaburzeniami hormonalnymi (np. w zespole policystycznych jajników) oraz często jest „przedsionkiem” jawnej cukrzycy. Badacze analizując przyczyny insulinooporności mówią o kombinacji czynników genetycznych i środowiskowych. Warto poszerzać wiedzę w tym zakresie, zwłaszcza że jest to zaburzenie dietozależne, w obrębie którego wiele możemy zmienić. Modyfikując sposób odżywiania i styl życia możemy realnie wpływać na swój stan zdrowia.

czytaj dalej