Wegetariańskie leczo

Przepis na 4 porcje   Składniki:   - 1 średnia cebula       - 2 ząbki czosnku - 3 papryki (żółta, czerwona, zielona) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 średnia cukinia - 5 pieczarek - 1 szklanka passaty pomidorowej - 3 pomidory - 1 szklanka czerwonej soczewicy - ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka suszonego oregano - szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

 

  1. Cebulę  i obrany czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać cebulę i soczewicę. Smażyć co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
  2. Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną cukinię.
  3. Dodać łyżkę oliwy i pokrojone na plasterki pieczarki.
  4. Całość smażyć przez około 10 – 12 minut, od czasu do czasu przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano i gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

 

 

Kaloryczność 1 porcji: 323 kcal

Białko: 18 g

Tłuszcz: 8 g

Węglowodany: 41 g

 

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje