
Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem
Składniki(2 porcje):
- komosa ryżowa sucha
- 6 łyżek
- woda
- 2/3 szklanki
- tofu wędzone
- 50 g
- rukola
- 2 garście
- pomidorki koktajlowe
- 16
- nasiona słonecznika
- 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne).
- Tofu pokroić w kostkę.
- Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki.
- Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
- Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika.
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 300 kcal
Białko: 10.6 g
Tłuszcz: 16.8 g
Węglowodany: 29.4 g