Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pieczone kotlety z kalafiora
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone kotlety z kalafiora
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone kotlety z kalafiora
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone kotlety z kalafiora porcji

Pieczone kotlety z kalafiora

Składniki( porcji):

kalafior
1 średni
czosnek
2 ząbki
koperek
1 pęczek
jajka
2
bułka tarta
3 łyżki
pieprz
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować. Ugotowany kalafior rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Do ostudzonego kalafiora dodać jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy formować kotlety i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia kotletów.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 53 kcal
Białko: 4.1 g
Tłuszcz: 1.5 g
Węglowodany: 6.8 g
Błonnik: 2.4 g