
Pieczone kotlety z kalafiora
Składniki( porcji):
- kalafior
- 1 średni
- czosnek
- 2 ząbki
- koperek
- 1 pęczek
- jajka
- 2
- bułka tarta
- 3 łyżki
- pieprz
- do smaku
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Kalafior podzielić na różyczki, ugotować. Ugotowany kalafior rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Do ostudzonego kalafiora dodać jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy formować kotlety i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia kotletów.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 53 kcal
Białko: 4.1 g
Tłuszcz: 1.5 g
Węglowodany: 6.8 g
Błonnik: 2.4 g