Owsianka z pomarańczą

  Składniki: - 3-4 łyżki płatków owsianych - 1 szklanka mleka - 1 łyżka nasion słonecznika - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżka maku - 1 pomarańcza

 

 

Sposób przygotowania:

1. Płatki zalać na noc zimną wodą.
2. Rano wlać do garnka szklankę mleka, dodać namoczone płatki owsiane i nasiona słonecznika.
3. Całość gotować mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnieje. W tym czasie zmielić (lub ugnieść w moździerzu) siemię i mak.
4. Pod koniec gotowania dodać siemię i mak.
5. Przełożyć do miseczki, podawać z pomarańczą.

Kaloryczność 1 porcji: 543 kcal
Białko: 21,5 g
Tłuszcze: 19,7 g
Węglowodany: 68,6 g
Błonnik: 11,8 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje