Składniki (2 porcje)
- 100 g makaronu ryżowego
- ½ brokułu
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotować przez około 5 minut, aż będzie miękki.
- Brokuł umyć i rozdrobnić na mniejsze różyczki.
- Paprykę umyć i pokroić w długie paski.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w paski.
- Pokrojone warzywa poddusić na patelni pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
- Przygotować sos: wymieszać masło orzechowe, sos sojowy i ¼ szklanki wody.
- Kiedy warzywa będą al’dente dodać sos.
- Całość podgotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Podawać z makaronem.
Autor: Marta Świerzbin
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl