
Makaron ryżowy z warzywami i orzechową nutą
Składniki(2 porcje):
- makaron ryżowy
- 100 g
- brokuł
- 1/2
- papryka żółta
- 1
- masło orzechowe
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 2 łyżki
- marchew
- 1
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotować przez około 5 minut, aż będzie miękki.
- Brokuł umyć i rozdrobnić na mniejsze różyczki.
- Paprykę umyć i pokroić w długie paski.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w paski.
- Pokrojone warzywa poddusić na patelni pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
- Przygotować sos: wymieszać masło orzechowe, sos sojowy i ¼ szklanki wody.
- Kiedy warzywa będą al'dente dodać sos.
- Całość podgotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Podawać z makaronem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 421 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 60 g