Makaron ryżowy z warzywami i orzechową nutą

Przepis na 2 porcje - 100 g makaronu ryżowego - ½ brokułu - 1 żółta papryka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

 

  1. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotować przez około 5 minut, aż będzie miękki.
  2. Brokuł umyć i rozdrobnić na mniejsze różyczki.
  3. Paprykę umyć i pokroić w długie paski.
  4. Marchew umyć, obrać i pokroić w paski.
  5. Pokrojone warzywa poddusić na patelni pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
  6. Przygotować sos: wymieszać masło orzechowe, sos sojowy i ¼ szklanki wody.
  7. Kiedy warzywa będą al’dente dodać sos.
  8. Całość podgotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
  9. Podawać z makaronem.

 

Kaloryczność 1 porcji: 421 kcal

Białko: 17 g

Tłuszcz: 15 g

Węglowodany: 60 g

 

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje