Składniki:
- 2 kawałki filetu z łososia (każdy po ok. 150 g)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
Sos cytrynowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Łososia oprószyć pieprzem i nasmarować olejem sezamowym.
2. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i obtoczyć w nich łososia.
3. Piekarnik nagrzać do 200oC.
4. Na blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut.
5. Przygotować sos cytrynowy łącząc oliwę z sokiem z cytryny.
6. Na talerzu ułożyć łososia, polać sosem i posypać pieprzem.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl