
Łosoś w sezamie
Składniki( porcji):
- łosoś filet
- 300 g
- olej sezamowy
- 1 łyżka
- sezam
- 3 łyżki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- pieprz
- szczypta
- oliwa z oliwek do sosu
- 2 łyżki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Łososia oprószyć pieprzem i nasmarować olejem sezamowym.
- Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i obtoczyć w nich łososia.
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Na blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut.
- Przygotować sos cytrynowy łącząc oliwę z sokiem z cytryny.
- Na talerzu ułożyć łososia, polać sosem i posypać pieprzem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 375 kcal
Białko: 26.2 g
Tłuszcz: 30.3 g
Węglowodany: 1 g
Błonnik: 0.8 g