Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w sezamie
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Łosoś w sezamie

Łosoś w sezamie



Kaloryczność 1 porcji: 375 kcal

  • Białko: 26,2 g
  • Tłuszcz: 30,3 g
  • Węglowodany: 1 g
  • Błonnik: 0,8 g

Składniki:

  • 2 kawałki filetu z łososia (każdy po ok. 150 g)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu

Sos cytrynowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Łososia oprószyć pieprzem i nasmarować olejem sezamowym.
2. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i obtoczyć w nich łososia.
3. Piekarnik nagrzać do 200oC.
4. Na blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut.
5. Przygotować sos cytrynowy łącząc oliwę z sokiem z cytryny.
6. Na talerzu ułożyć łososia, polać sosem i posypać pieprzem.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje