Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w sezamie
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w sezamie
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w sezamie porcji

Łosoś w sezamie

Składniki( porcji):

łosoś filet
300 g
olej sezamowy
1 łyżka
sezam
3 łyżki
oliwa z oliwek
1 łyżka
pieprz
szczypta
oliwa z oliwek do sosu
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oprószyć pieprzem i nasmarować olejem sezamowym.
  2. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i obtoczyć w nich łososia.
  3. Piekarnik nagrzać do 200°C.
  4. Na blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  5. Przygotować sos cytrynowy łącząc oliwę z sokiem z cytryny.
  6. Na talerzu ułożyć łososia, polać sosem i posypać pieprzem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 375 kcal
Białko: 26.2 g
Tłuszcz: 30.3 g
Węglowodany: 1 g
Błonnik: 0.8 g