Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki razowej
- 2-3 średnie ugotowane marchewki (pomarańczowe)
- 1 burak (fioletowe)
- 3 garście świeżego szpinaku (zielone)
- 2 łyżeczki curry (żółte)
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. W oddzielnych miskach zblendować szpinak, marchew i buraka.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na 4 części – do pierwszej dodać buraka, do drugiej marchew, do trzeciej szpinak, natomiast do czwartej curry.
5. Każdą część zagnieść osobno, uformować wałeczki i pociąć na cienkie kopytka.
6. Przygotowane kluski wrzucić do wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.
Kaloryczność całej potrawy: 1095 kcal
Białko: 41,4 g
Tłuszcze: 9,9 g
Węglowodany: 236 g
Błonnik: 30 g
Kaloryczność 1 porcji: 183 kcal
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 1,65 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik: 5 g
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl