Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka 1 porcja

Kolorowe kopytka

Składniki(1 porcja):

ziemniaki ugotowane
500 g
jajko
1
mąka pszenna
1/2 szklanki
mąka razowa
1/2 szklanki
marchewki ugotowane
2-3 średnie
burak
1
szpinak świeży
3 garście
curry
2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. W oddzielnych miskach zblendować szpinak, marchew i buraka.
  3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na 4 części - do pierwszej dodać buraka, do drugiej marchew, do trzeciej szpinak, natomiast do czwartej curry.
  5. Każdą część zagnieść osobno, uformować wałeczki i pociąć na cienkie kopytka.
  6. Przygotowane kluski wrzucić do wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 183 kcal
Białko: 6.9 g
Tłuszcz: 1.65 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik: 5 g