Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Hummus z burakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Hummus z burakiem 180 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Hummus z burakiem 2 porcje

Hummus z burakiem

Składniki(2 porcje):

ciecierzyca sucha
200 g
burak
1
pasta tahini
2 łyżki
sok z cytryny
1/2
czosnek
1 ząbek
sól
szczypta
pieprz
szczypta
marchewka
2
papryka czerwona
1 duża
ogórek gruntowy
2

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na minimum 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie (przez około 1,5 godziny).
  2. Buraka umyć, pokroić na 4-6 mniejszych części i zawinąć w folę aluminiową (nie obierać go ze skórki). Buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 1,5 godziny.
  3. Ugotowaną ciecierzycę, ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać upieczone i ostudzone cząstki buraka (bez skóry), pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
  4. Gotową pastę podawać ze słupkami świeżych warzyw.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 35 g