
Hummus z burakiem
Składniki(2 porcje):
- ciecierzyca sucha
- 200 g
- burak
- 1
- pasta tahini
- 2 łyżki
- sok z cytryny
- 1/2
- czosnek
- 1 ząbek
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- marchewka
- 2
- papryka czerwona
- 1 duża
- ogórek gruntowy
- 2
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na minimum 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie (przez około 1,5 godziny).
- Buraka umyć, pokroić na 4-6 mniejszych części i zawinąć w folę aluminiową (nie obierać go ze skórki). Buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 1,5 godziny.
- Ugotowaną ciecierzycę, ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać upieczone i ostudzone cząstki buraka (bez skóry), pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
- Gotową pastę podawać ze słupkami świeżych warzyw.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 35 g