Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Hummus z burakiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Hummus z burakiem

Hummus z burakiem



Kaloryczność 1 porcji: 225 kcal

  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 35 g

Składniki (2 porcje):

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 1 burak
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z  ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu

świeże warzywa:

  • 2 marchewki
  • duża czerwona papryka
  • 2 ogórki gruntowe

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na minimum 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie (przez około 1,5 godziny).
  2. Buraka umyć, pokroić na 4-6 mniejszych części i zawinąć w folę aluminiową (nie obierać go ze skórki). Buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 1,5 godziny.
  3. Ugotowaną ciecierzycę, ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać upieczone i ostudzone cząstki buraka (bez skóry), pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.

Gotową pastę podawać ze słupkami świeżych warzyw.

Autor przepisu: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje