Składniki (2 porcje):
- 200 g suchej ciecierzycy
- 1 burak
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu
świeże warzywa:
- 2 marchewki
- duża czerwona papryka
- 2 ogórki gruntowe
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na minimum 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie (przez około 1,5 godziny).
- Buraka umyć, pokroić na 4-6 mniejszych części i zawinąć w folę aluminiową (nie obierać go ze skórki). Buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 1,5 godziny.
- Ugotowaną ciecierzycę, ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać upieczone i ostudzone cząstki buraka (bez skóry), pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Gotową pastę podawać ze słupkami świeżych warzyw.
Autor przepisu: Marta Świerzbin
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl