
Chłodnik z ogórkiem i awokado
Składniki(2 porcje):
- ogórki
- 2 duże
- awokado
- 1 dojrzałe
- maślanka
- 1.5 szklanki
- sok z limonki
- 1 łyżka
- koper
- 1 pęczek
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- czosnek
- szczypta
- kumin
- szczypta
- jajka
- 2
- szczypiorek
- 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Ogórka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia blendera.
- Wyjąć miąższ z awokado i dodać do ogórka.
- Warzywa zalać maślanką i dodać sok z limonki, koper oraz przyprawy.
- Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i doprawić do smaku.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
- Gotowy chłodnik podawać z jajkiem i szczypiorkiem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 292 kcal
Białko: 15.3 g
Tłuszcz: 18.1 g
Węglowodany: 19.1 g