Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże ogórki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 1⁄2 szklanki maślanki
- 1 łyżka soku z limonki
- pęczek kopru
- szczypta soli, pieprzu, czosnku, kuminu
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Ogórka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia
blendera.
2. Wyjąć miąższ z awokado i dodać do ogórka.
3. Warzywa zalać maślanką i dodać sok z limonki, koper oraz przyprawy.
4. Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i doprawić do
smaku.
5. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
6. Gotowy chłodnik podawać z jajkiem i szczypiorkiem.