Dział
Informacje ogólne
W tej sekcji znajdziesz informacje o nowych regulacjach dotyczących produkcji żywności, wytyczne dotyczące żywienia specjalistycznego a także oznakowania produktów niezbędne producentom żywności. Zamieszczamy tu także informacje o aktualnych raportach i najnowszych badaniach dotyczących zdrowego żywienia.
Etykietowanie żywności informacją o wartości odżywczej – wprowadzenie do zagadnienia
Składniki odżywcze w rozumieniu prawa żywnościowego to białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne oraz substancje, które należą do jednej z tych kategorii lub stanowią jej składniki (art. 2 ust. 2 lit. s, rozporządzenia 1169/2011).
Alergeny pokarmowe w etykietowaniu żywności
Alergeny muszą być uznawane przez przedsiębiorstwa spożywcze za ważny element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, ponieważ mogą stanowić realne zagrożenie dla wrażliwych grup konsumentów. Rutyną powinno być określanie w zakładach przemysłu spożywczego, które alergeny mogą wystąpić w konkretnym produkcie lub grupie produktów. Powinna być również przyjmowana odpowiednia strategia zapobiegania np. zanieczyszczeniom krzyżowym.
Witaminy i składniki mineralne – zasady stosowania w suplementach diety
Suplementy diety zawierające witaminy, składniki mineralne oraz ich mieszaniny stanowią blisko 50% produktów tej kategorii dostępnych na rynku Unii Europejskiej. Na poziomie unijnym zasady dotyczące stosowania tych substancji określa Dyrektywa 2002/46/WE w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów diety.
Bezpieczeństwo żywności zasadniczym obowiązkiem podmiotów działających na rynku spożywczym
W prawie żywnościowym termin podmiot działający na rynku spożywczym oznacza osoby fizyczne lub prawne odpowiedzialne za spełnienie wymogów prawa żywnościowego w przedsiębiorstwie spożywczym pozostającym pod ich kontrolą (art. 3.3, Rozporządzenia 178/2002). Powyższe zobowiązuje do tego, aby działalność podmiotów była prowadzona z poszanowaniem ogólnych i szczegółowych wymagań prawnych, których celem jest zapewnienie ochrony zdrowia i życia oraz interesów konsumentów, warunków uczciwej konkurencji i swobodnego przepływu bezpiecznej żywności w Unii.
Deklaracje zgodności dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Deklaracja zgodności (DoC) jest dokumentem, który ma potwierdzać zgodność określonego wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością ze szczegółowymi przepisami prawa żywnościowego. Jest to dokument obowiązkowy dla materiałów i wyrobów wykonanych z tworzyw sztucznych (produktów z pośrednich etapów ich wytwarzania oraz substancji przeznaczonych do wytwarzania tych materiałów i wyrobów), ceramiki oraz regenerowanej celulozy.
Rośliny i ich preparaty jako „funkcjonalne” składniki żywności
Składniki roślinne w produktach konsumenckich poza przemysłem kosmetycznym i farmaceutycznym są wykorzystywane w produkcji żywności niezależnie od jej rodzaju, kategorii czy przeznaczenia. Mogą one pełnić szereg funkcji zarówno żywieniowych jak i technologicznych. Z punktu widzenia poprawy funkcjonalnych cech żywności – rozumianych na potrzeby tego opracowania jako szczególne właściwości odżywcze lub inne korzystne fizjologicznie dla zdrowia, dobrego samopoczucia lub zmniejszenia czynników ryzyka określonych chorób – składniki roślinne, według różnych źródeł, stanowią ponad 50% substancji dodawanych do żywności.
Dobre praktyki w ramach dobrowolnych systemów certyfikacji żywności
W odpowiedzi na oczekiwania wielu konsumentów, żywność coraz częściej prezentowana jest jako posiadająca szczególne cechy jakościowe, np. poprzez wyróżnienie, że oferowany produkt, jego składniki lub proces produkcji są przedmiotem certyfikacji gwarantującej szczególną jakość. Wyniki badań wykonanych na zlecenie Komisji Europejskiej (KE) w 2013 r. pokazują, że liczba dobrowolnych systemów certyfikacji żywności w UE przekroczyła 900, a konsumenci są do pewnego stopnia skłonni zapłacić wyższą cenę za produkty etykietowane z odniesieniem do certyfikacji w zakresie składu, pochodzenia lub zgodności z konkretnym systemem jakości.
Zdrowie, higiena i szkolenia pracowników ważnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa żywności
Obowiązujące przepisy z zakresu bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności zobowiązują przedsiębiorstwa spożywcze do tego, aby personel pracujący w styczności z żywnością:
Żywność 3D – nowy trend w produkcji żywności
Jeszcze do niedawna doniesienia na temat żywności produkowanej z zastosowaniem technologii druku 3D miały charakter doświadczalny. Pierwsza na świecie konferencja poświęcona tematyce żywności 3D została zorganizowana w 2015 r. Technologia drukarek do żywności jest coraz bardziej popularna.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – kryteria kwalifikacji na podstawie przepisów unijnych
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (żspm) to kategoria żywności dedykowana szczególnej grupie konsumentów, jakimi są pacjenci wymagający specjalnego postępowania dietetycznego pod nadzorem lekarskim. Od dłuższego czasu w państwach członkowskich obserwowany jest dynamiczny rozwój tej kategorii produktów. Do niedawna kwalifikacja wielu z nich mogła budzić wątpliwości za sprawą nieprecyzyjnych przepisów, dotyczących tzw. żywności dietetycznej.