Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|choroby ukladu krazenia

Dział

Choroby układu krążenia

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|choroby ukladu krazenia

Cholesterol a dieta

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem ponieważ zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przy zbyt dużym poziomie cholesterolu we krwi warto zadbać o odpowiednią dietę. Spożywanie mniej tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych serów a więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25% lub więcej.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|choroby ukladu krazenia

Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania

Wyniki badań wykazują, że wszystkie odmiany orzechów są pełne ważnych składników odżywczych i mogą stanowić doskonały dodatek do dań lub zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Zaobserwowano, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badań potwierdzających tę tezę opublikowano ostatnio w czasopiśmie Circulation. Potwierdzają one wcześniejsze wnioski z innych badań w tej dziedzinie.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|choroby ukladu krazenia

Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?

Niedawno dwa amerykańskie towarzystwa kardiologiczne, tj. American College of Cardiology i American Heart Association ogłosiły zalecenia odnośnie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym (ChSN), głównie chorobie wieńcowej i udarowi mózgu. Ważną częścią zaleceń jest pięć rekomendacji dotyczących żywienia i diety, opartych na aktualnym stanie wiedzy.

czytaj dalej