Dział
Choroby układu krążenia
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.
Darmowy e-book: „Dieta dla zdrowia serca i układu krążenia”
Zapraszamy do zapoznania się z nowym darmowym e-bookiem przygotowanym przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Cholesterol a dieta
Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem ponieważ zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przy zbyt dużym poziomie cholesterolu we krwi warto zadbać o odpowiednią dietę. Spożywanie mniej tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych serów a więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25% lub więcej.
Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania
Wyniki badań wykazują, że wszystkie odmiany orzechów są pełne ważnych składników odżywczych i mogą stanowić doskonały dodatek do dań lub zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Zaobserwowano, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badań potwierdzających tę tezę opublikowano ostatnio w czasopiśmie Circulation. Potwierdzają one wcześniejsze wnioski z innych badań w tej dziedzinie.
Rodzinna hipercholesterolemia – zalecenia dietetyczne
Genetycznie wysoki poziom cholesterolu i zwiększone ryzyko choroby wieńcowej to hipercholesterolemia rodzinna. W chorobie tej istotne jest stałe leczenie farmakologicznie i stosowanie zaleceń dietetycznych.
Dieta dla osób po zawale serca
Pacjentom po zawale serce jeszcze przed wyjściem ze szpitala, lekarze zalecają zastosowanie diety. Czy rzeczywiście dieta zmniejsza ryzyko ponownego zawału i może przedłużyć życie osobom po zawale i jak taka dieta powinna wyglądać – te zagadnienia są przedstawione w poniższym artykule.
Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?
Niedawno dwa amerykańskie towarzystwa kardiologiczne, tj. American College of Cardiology i American Heart Association ogłosiły zalecenia odnośnie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym (ChSN), głównie chorobie wieńcowej i udarowi mózgu. Ważną częścią zaleceń jest pięć rekomendacji dotyczących żywienia i diety, opartych na aktualnym stanie wiedzy.
Czy warto obniżać poziom cholesterolu?
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości stosowania leków obniżających cholesterol, głównie statyn.
Nadciśnienie tętnicze – zalecenia i jadłospis do pobrania
Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy w trzech pomiarach wykonanych w pozycji siedzącej po kilkuminutowym odpoczynku, w odstępach co najmniej kilkudniowych, wartości ciśnienia tętniczego wynoszą 140/90 mmHg lub więcej.
Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis do pobrania
Zaburzenia lipidowe to stan, w którym stężenie lipidów i lipoprotein w osoczu nie odpowiada wartościom uznanym za prawidłowe.
Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym
Ponad 10 mln dorosłych Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze. Część z nich jeszcze nie wie, że powinna się leczyć, część – nie podejmuje leczenia lub jest niekonsekwentna w jego stosowaniu. A szkoda, bo można sobie skutecznie pomóc.