Dział
Choroby tarczycy
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby tarczycy.

Niedoczynność tarczycy – rola żywienia w leczeniu
Niedoczynność tarczycy to najbardziej powszechne zaburzenie funkcji tarczycy. Coraz większa jest świadomość społeczna w zakresie prawidłowego funkcjonowania tarczycy i jej wpływu na działanie całego organizmu. Pozwala to na lepszą diagnostykę oraz skuteczne leczenie tego typu zaburzeń. W leczeniu niedoczynności tarczycy oprócz farmakoterapii bardzo ważna jest też rola prawidłowego sposobu żywienia.

Truskawki a glikemia poposiłkowa
W Polsce truskawki najczęściej spożywane są jako owoce sezonowe w maju i czerwcu. Te owoce cenione są ze względów smakowych. Jednakże, truskawki zawierają także wiele składników, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Na przykład są dobrym źródłem witaminy C. Wykazano, że 100 g świeżych truskawek ma około 60 mg tej witaminy. Truskawki zawierają także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, karotenoidy, witaminę A, witaminę E i witaminę K. Wśród owoców truskawki są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego (43 μg na 100 g świeżych owoców). W truskawkach można znaleźć także magnez, żelazo i potas. W artykule przyjrzymy się zawartym w truskawkach cukrach prostych, które wpływają na poziom glukozy we krwi po posiłku.

Warzywa krzyżowe w niedoczynność tarczycy – czy powinniśmy się ich obawiać?
W chorobach tarczycy związanych z niedoczynnością tego narządu często pojawia się obawa przed spożywaniem warzyw krzyżowych ze względu na ich potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie. Czy te obawy są uzasadnione i oznaczają eliminację z naszej diety produktów takich jak kapusta, brukselka, brokuł, czy kalafior?

Jaka dieta w niedoczynności tarczycy? Zalecenia i jadłospis do pobrania
Niedoczynność tarczycy to niedobór hormonów tarczycy: T3-trijodotyroniny i T4-tyroksyny, powodujący spowolnienie procesów metabolicznych w organizmie człowieka.

Szczegółowe zalecenia, czyli rzecz o produktach wolotwórczych i pierwiastkach
Jod, selen, żelazo i cynk są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy tarczycy. Warto, by osoba z niedoczynnością tego organu komponowała codzienną dietę uwzględniając produkty, które je zawierają. Kolejne składniki, na które trzeba zwracać uwagę, to produkty z błonnikiem oraz te, których należy unikać ze względu na ich wolotwórcze działanie.

Niedoczynność tarczycy – postępowanie dietetyczne
Niedoczynność tarczycy daje szereg objawów. Otoczenie pacjenta często nie rozumie dolegliwości, z którymi musi borykać się osoba zmagająca się z tą chorobą. Istotne w leczeniu są leki i odpowiednia dieta: pozwala ona nie tylko zachować lub wrócić do dobrej sylwetki, ale i osiągnąć sukces terapeutyczny.

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
Dieta w nadczynności tarczycy powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia. Jej celem jest zapobieganie wyniszczeniu organizmu, przy zbyt szybkiej utracie masy ciała, który towarzyszy chorobie.