Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Otyłość w pigułce

Otyłość w pigułce

Otyłość jest chorobą, a nie defektem estetycznym. Chorobą będącą również poważnym problemem społecznym i ekonomicznym. Otyłość to pandemia XXI w., za którą odpowiedzialność powinniśmy wziąć wszyscy i zwalczać ją na wielu płaszczyznach.

Co jeść, by chronić się przed jaskrą?

Co jeść, by chronić się przed jaskrą?

W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.

Otyłość w okresie menopauzy

Otyłość w okresie menopauzy

Dlaczego menopauza sprzyja rozwojowi otyłości? U wielu kobiet w okresie menopauzy obserwuje się szybki przyrost masy ciała. Około 70% kobiet w wieku okołomenopauzalnym ma nadwagę lub otyłość. W okresie menopauzy występuje niska spoczynkowa przemiana materii.

Dietetyczne przepisy – odchudzaj się zdrowo, smacznie i kolorowo

Dietetyczne przepisy – odchudzaj się zdrowo, smacznie i kolorowo

Wbrew obiegowym opiniom, odchudzanie nie musi być wcale czasem kulinarnej nudy i strasznych wyrzeczeń. Aby się o tym przekonać wypróbuj 10 przepisów na zdrowe i smaczne posiłki, zaczerpniętych z książki „Praktyczny poradnik żywieniowy”.

Spersonalizowane żywienie – jaka przyszłość?

Spersonalizowane żywienie – jaka przyszłość?

Spersonalizowane żywienie to rodzaj poradnictwa dietetycznego dostosowanego do indywidualnych potrzeb każdego człowieka uwzględniający jego stan zdrowia, styl życia oraz uwarunkowania genetyczne.

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy