ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Celiakia i dieta bezglutenowa – czytanie etykiet
Dieta stosowana w celiakii zakłada całkowite wyeliminowanie glutenu, nawet jego śladowych ilości. Istotne jest zatem każdorazowe czytanie informacji zawartych na…

Znakowanie wartością odżywczą z przodu opakowania jako element pomagający w zdrowym i zrównoważonym sposobie odżywiania
Na zdrowie człowieka wpływa wiele czynników. Kluczowe jest m.in. zdrowe odżywianie, czyli spożywanie w odpowiedniej ilości żywności korzystnej dla zdrowia…
Wszystkie artykuły
Co kryje etykieta

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad…

Izomery trans pod lupą nauki – wywiad z prof. Hanną Mojską
- Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? - W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy…

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla…

Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności…

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego…

Olej palmowy w produktach żywnościowych – polecany czy niewskazany?
Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się,…