Artykuły
Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia.
Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że systematyczne jedzenie orzechów może wydłużyć nam życie.
Czy mięso czerwone jest zdrowe?
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ekspert prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia.
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wskazuje, że zmiana stylu życia na zdrowy może w najbliższej dekadzie wydatnie zmniejszyć liczbę zgonów powodowanych tymi chorobami.
Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się przyczyniać? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? – pisze nasz ekspert prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia.
Glutaminian sodu – smak niezdrowej chemii?
Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E621. Czy powinniśmy unikać żywności z dodatkiem glutaminianu sodu?
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia – dlaczego warto pozbyć się nałogu
Rzucanie palenia jest procesem trudnym, wymagającym cierpliwości i samozaparcia, ale cel jest możliwy do osiągnięcia. Osoby, które chcą odejść od nałogu, bardzo często obawiają się przyrostu dodatkowych kilogramów podczas terapii antynikotynowej. Jednak zostało udowodnione, że rzucanie palenia nie musi wiązać się z nadmiernym wzrostem tkanki tłuszczowej.
Alkohol w czasie ciąży? Stanowczo nie
Czy kobiety ciężarne mogą pić alkohol? Naukowcy nie stwierdzili jednoznacznie, jaka ilość alkoholu w czasie ciąży jest bezpieczna. Nie ulega jednak wątpliwości, że zarówno sporadyczne wypicie dużej ilości alkoholu, jak i regularne picie małych dawek może zaszkodzić rozwojowi i zdrowiu dziecka.
Dieta w ostrej biegunce – nawodnienie to priorytet
Biegunkę u osób dorosłych rozpoznajemy wtedy, gdy chory oddaje płynne lub półpłynne stolce o zwiększonej objętości (ponad 200 g na dobę) i ze zwiększoną częstotliwością (więcej niż 3 razy na dobę). Biegunkę, w zależności od czasu jej trwania, dzielimy na ostrą i przewlekłą. Biegunka ostra trwa do 14 dni, a przewlekła – ponad 4 tygodnie. Bardzo ważne jest zapobieganie odwodnieniu w czasie choroby.
Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?
Aminokwasy rozgałęzione (BCAA) w preparatach dla sportowców
Izoleucyna, leucyna i walina to tzw. aminokwasy rozgałęzione (BCAA), stosowane w preparatach dla sportowców. Ich główna rola to zapobieganie zużywaniu białka jako źródła energii przy intensywnym wysiłku. Czy jednak spożywanie suplementów BCAA ma uzasadnienie?
Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na czym polega ich leczenie? Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób chorych na nowotwory?
Kawa – dobry czy zły nawyk?
Skutki zdrowotne picia kawy, z powodu popularności tego naparu są tematem aktualnym od wielu lat, zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów. Niektóre ostatnie badania naukowe wskazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej
W jakim stopniu zdrowy styl życia wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia epizodu wieńcowego (zawał serca, potrzeba zabiegu udrożnienia tętnic, czyli rewaskularyzacji, i zgon z powodu choroby wieńcowej) u ludzi z dużym zagrożeniem z powodu predyspozycji genetycznej? Nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia, pisze o wynikach badań opublikowanych niedawno w najlepszym amerykańskim czasopiśmie medycznym „New England Medical Journal”.
Suplementy diety: panaceum na współczesne dolegliwości zdrowotne czy triumf reklamy?
Suplementy diety wypełniają półki w aptekach, a ich reklamy dominują w mediach. Farmaceuci zgłaszają, że przy okienku w aptece pacjenci powołują się na reklamę preparatu, która idealnie odzwierciedla ich dolegliwości.
Kupujesz jogurt? Patrz na cukier
Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie. Od lat zajmują centralne miejsce w graficznych piramidach zdrowego żywienia, co jest potwierdzeniem stałości poglądu naukowców, pomimo pojawiających się niekiedy i popularyzowanych sprzecznych opinii na ten temat. Coraz częściej zamiennikiem mleka płynnego stają się jogurty, których asortyment sukcesywnie wzrasta. Czy jednak wszystkie z nich są dobrym wyborem i czy z żywieniowego punktu widzenia porcja każdego jogurtu jest tak samo korzystna?
Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?
Substancje oznaczone na etykiecie symbolem „E” budzą w ostatnich latach wiele kontrowersji i w świadomości przeciętnego konsumenta w Polsce znajdują się w czołówce zagrożeń zdrowia ze strony żywności. Czy słusznie?
Aktywność fizyczna nastolatków
Nasze dziecko pokonało pierwsze lata nauki szkolnej, zaczyna dojrzewać, staje się coraz bardziej samodzielne, próbuje podejmować różne decyzje. Trudno określić ramy wieku kalendarzowego dla okresu dojrzewania, przyjmuje się, że u dziewcząt jest to wiek od 9 do 14 lat, a u chłopców 10-15 lat.
Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży – konieczność czy przyjemność?
Często, gdy jesteśmy przemęczeni i zniechęceni, zastanawiamy się, czy musimy się ruszać? Czy nie lepiej byłoby usiąść, położyć się, odpocząć, obejrzeć interesujący program w telewizji? Czy potrzebny nam jest ruch? A jeśli tak, to czy każdemu z nas? Przedstawiamy zalecenia dotyczące rodzaju i czasu trwania aktywności fizycznej dla dzieci i młodzieży.
Dziecko w szkole – jak wspierać jego rozwój?
Skończył się okres przedszkolny, nasze dziecko rozpoczyna naukę w szkole i będzie ją kontynuowało przez najbliższych kilka lat. Pierwsze lata nauki określane są przez psychologów jako młodszy wiek szkolny lub wiek starszego dzieciństwa. Okres ten trwa od rozpoczęcia nauki w szkole do pojawienia się oznak dojrzewania płciowego (około 10.–12. roku życia).
Dziecko w przedszkolu: ruszajmy się razem
Każdy etap rozwoju dziecka rządzi się swoimi prawami. Dziecko rozwija się i wzrasta, a także uczy się nowych umiejętności na bazie wcześniej zdobytych. Wiek przedszkolny dziecka (3–6 lat) to czas zmian zachodzących w jego życiu, niekiedy także czas trudny dla rodziców.
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO