ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Jak się zmienia pokarm w trakcie laktacji?
Niektóre mamy karmiące piersią mają wątpliwości, czy ich pokarm na pewno stanowi optymalne źródło wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju…

Nawyki żywieniowe dzieci w wieku wczesnoszkolnym
Dane naukowe wskazują, że preferencje i nawyki żywieniowe wypracowane w dzieciństwie bardzo często są kontynuowane w późniejszych latach życia. Dlatego…

Cukrzyca: nasz gorzki „słodki problem” – nowe doniesienia
Cukrzyca – to choroba przewlekła związana z nieprawidłowym metabolizmem węglowodanów. Każdego roku w Polsce i na świecie wzrasta ilość osób chorych na tę chorobę.…

8 powodów, dla których warto czytać etykiety
Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.

Zdrowe lody na lato
Lody to obok soczystych owoców i dojrzałych warzyw - jeden z głównych żywieniowych synonimów lata. Różnorodność zarówno sezonowych jak i lokalnych produktów roślinnych,…

Talerz zdrowego żywienia
W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Materiał po…